Hier moet je allemaal rekening mee houden als je op kamers gaat

nguyen-dang-hoang-nhu-HHs_PrvxSQk-unsplash

Op kamers gaan, het klinkt zo romantisch. Geen zeurende ouders die je vertellen hoe laat je thuis moet zijn en zelf kunnen bepalen wat je gaat eten. Maar…. is het huis verlaten echt zo romantisch als dat het lijkt? Want je moet koken, schoonmaken en heel veel geld betalen. Kortom, ben jij klaar voor de volgende stap? Hier vind jij alles waar je aan moet denken wanneer jij het vertrouwde nest gaat verlaten.

1. Onvermijdelijke aankopen. Met alleen de weekboodschappen red je het niet. De huur, de boodschappen en gezondheidsproducten die je thuis in de kast kon vinden, zijn nu voor jouw rekening. Kijk nu je nog thuis woont eens rond in de kastjes en schrijf op welke producten jij hiervan gebruikt. Zonder twijfel heb je binnen de kortste keren een hele lijst producten waar je in eerste instantie niet zo snel aan denkt. Ook deze producten zijn voor je eigen rekening als je op kamers gaat wonen.

 2. Koken. Na een lange studie of werkdag staat er geen heerlijke pasta à la mama voor je klaar. Iedere dag eten afhalen is ongezond en vooral erg duur, dus dat is geen optie. Dus je zal er niet onderuit komen en toch écht naar de supermarkt moeten om weer geld uit te geven aan je boodschappen. Kom je moe thuis van de supermarkt na een lange schooldag moet er ook nog gekookt worden. Want die heerlijke pasta pesto staat niet zomaar voor je klaar. Ben je van plan om uit huis te gaan? Kook dan eens voor je familie om te ervaren hoeveel tijd en geld dit in beslag neemt.

3. Activiteiten. Ga je alleen op jezelf wonen en heb je geen of weinig huisgenoten? Dan bestaat de kans dat jij je gezinsleden nog wel eens zou kunnen gaan missen. Besef dus goed dat jij contact moet zoeken met mensen om je heen en je misschien wel ver moet reizen om jouw familie te zien. Om nieuwe mensen te ontmoeten is een studentenclub een slimme manier. Houdt er wel rekening mee dat ook dit geld kost, denk aan de activiteiten die worden georganiseerd en de borrelplankjes op het terras. Maak tijd en geld vrij om aan zulke gezellige activiteiten deel te nemen en ontmoet nieuwe mensen.

4. Schoonmaken. Misschien valt het je niet op, maar er wordt thuis veel schoongemaakt. Flink soppen kost tijd, dus je zou er af en toe toch aan moeten geloven. Naast dat je in je vrije tijd aan het soppen bent kost ook dit geld. Wanneer jij op kamers gaat zijn schoonmaakproducten onvermijdelijk en is een stofzuiger ook geen luxe. Apparaten kunnen stuk gaan, dit geldt ook voor de stofzuiger, wasmachine en je droger. Het is daarom verstandig om altijd geld achter de hand te hebben op een spaarrekening bijvoorbeeld. Hierdoor schiet je nooit in de stress als er een onverwachte rekening binnenkomt. Het hoeven geen supergrote bedragen te zijn, begin met een klein percentage van je inkomsten. Voor je het weet heb je een groot bedrag gespaard.

5. Interieur. Op kamers wonen betekent vaak dat je ruimtes zoals de badkamer en keuken moet delen met huisgenoten. Iedere huisgenoot is andere regels gewend vanuit huis. De een heeft geleerd zijn of haar eigen rommel op te ruimen en de ander niet. Hierdoor heb je zelf niet volledig in de hand hoe het huis er uit ziet. Daarnaast heb je in een studentenhuis wel je eigen kamer, deze ruimte kan je helemaal naar eigen stijl maken. Verf de muren, koop gezellige plantjes en het is al snel erg sfeervol. Maar er is niet altijd veel geld nodig om een kamer gezellig te maken. In elke stad is namelijk wel een kringloop te vinden. Hier vind je de echte pareltjes voor een super kleine prijs. Dus als deze crisis enigszins achter de rug is en het is weer mogelijk: bezoek dan eens de plaatselijke kringloop en sla flink in.

Ben je nog steeds zo enthousiast over het op jezelf gaan wonen? Check hier hoeveel het kost om op kamers te gaan. Heb je vragen over dit thema of andere vragen rondom geld neem gerust contact met ons op via de chat hier beneden.

11 februari 2021

Lees ook

Week van het geld

Week van het geld

De Week van het geld begint dit jaar op maandag 28 maart! Deze week draait om het goed ...
Lees meer

Hoe rood ben jij?

Wil je weten wat jouw rood-score is? Beantwoord de 7 vragen.
Lees meer

Verdienen aan je stage

Ben jij al bezig met een nieuwe stage zoeken? Aan een goede stageplaats kun je best wat verdienen. ...
Lees meer

Overstappen van zorgverzekering?

In de laatste twee maanden van elk jaar kan je overstappen van zorgverzekering. Omdat premies per jaar worden ...
Lees meer

Rijbewijs halen? Bekijk deze tips!

Om je rijbewijs te mogen halen, moet je rijexamen doen bij het CBR. Op dit moment lukt het ...
Lees meer

Heb je vragen?

Met 18 jaar ben je opeens zelf verantwoordelijk en aansprakelijk voor geldzaken. Best lastig als je dat nog niet eerder gedaan hebt. Onze vrijwilligers willen je vragen graag beantwoorden. Durf te vragen! Mag ook anoniem natuurlijk.