Help! Ik ga studeren, maar ik heb te weinig geld!

shutterstock_183117131 vrouw portemonnee

Al die bedragen tijdens het studeren, het houdt niet op: €150,- voor boeken, €2.006,- collegegeld, elke dag eten kopen, maandelijks huur van ongeveer €350,- en dan natuurlijk nog je levensonderhoud, telefoonkosten en de zorgverzekering. Laat staan dat je ook nog wel eens een nieuwe broek of leuk shirtje wilt kopen.

Hoe moet je dat allemaal betalen als je niet genoeg verdient met je bijbaantje? MoneyFit geeft 5 tips hoe jij geld kan (be)sparen:

  1. Check de aanvullende beurs. Soms heb je hier recht op zonder dat je het weet. Als je ouders een laag inkomen hebben, dan kun je maximaal €396,39 per maand van de Dienst Uitvoerend Onderwijs (DUO) ontvangen.
  2. Doe jaarlijks je belastingaangifte. Zo kun je je een groot deel van je geld terugkrijgen wat is ingehouden door de Belastingdienst.
  3. Vraag zorgtoeslag aan. Als je boven de 18 jaar bent kun je van de Belastingdienst een bijdrage voor de premie van je zorgverzekering ontvangen.
  4. Bespaar op studieboeken. Nieuwe studieboeken zijn soms erg duur, terwijl je ze niet eens altijd gebruikt. Je kunt daarom beter studieboeken van oud-studenten lenen of goedkoop overnemen. Ook kun je op bijvoorbeeld Bol.com of Marktplaats tweedehands boeken goedkoop aanschaffen.
  5. Eet voordelig. Een grote kostenpost is het doen van wekelijkse boodschappen. Je kunt hier op besparen door goed op aanbiedingen te letten. Ook zijn er goedkope supermarkten zoals de Lidl of de Aldi. Bekijk het artikel met 5 handige tips voor goedkoop boodschappen doen. En heb je zelf een keer geen zin in koken? Zoek dan een goedkoop restaurantje op met studentenkorting.

Gelukkig helpt de overheid jou ook om maandelijks rond te kunnen komen in geval van nood. Via DUO kun je maandelijks een lening aanvragen. De overheid geeft jou dan geld, zodat jij je studiekosten kan betalen. Misschien hoor je van andere studenten om je heen wel eens: “Ik leen maximaal, gewoon omdat het kan”. Dat klinkt heel fijn, maar het blijft natuurlijk wel een lening. Je moet het na je studie terugbetalen en daar komt ook nog rente overheen. Dus denk er goed over na!

Wil jij erachter komen hoeveel geld je nodig hebt om te kunnen studeren? Doe dan de test van DUO.

26 juli 2017

Lees ook

Hoe rood ben jij?

Wil je weten wat jouw rood-score is? Beantwoord de 7 vragen.
Lees meer
Week van het geld

Week van het geld

De Week van het geld begint dit jaar op maandag 28 maart! Deze week draait om het goed ...
Lees meer

Energiebespaartips voor studenten

Als je op kamers woont betaal je elke maand vaste kosten. Misschien betaal je een vaste huurprijs inclusief ...
Lees meer

Betaal jij teveel voor je studentenkamer?

Als student is het een hele klus om een leuke en betaalbare woonruimte te vinden. Mocht je er ...
Lees meer

Heb je vragen?

Met 18 jaar ben je opeens zelf verantwoordelijk en aansprakelijk voor geldzaken. Best lastig als je dat nog niet eerder gedaan hebt. Onze vrijwilligers willen je vragen graag beantwoorden. Durf te vragen! Mag ook anoniem natuurlijk.