Goedkoop is soms duur

winkel shoppen kleding goedkoop studenten jongeren

“Ik houd van merken. Daarom wacht ik liever met kopen tot ik een kledingstuk van een goed merk kan betalen. Ik wil geen kast met goedkope shirts die ik toch niet draag. Dat is pas duur!”

Yoiner* (17 jaar),

*De namen van de geïnterviewde jongeren op deze site zijn om privacy redenen veranderd.

Wie ben je? Ik ben 17 jaar, woon nog thuis en ben een sporter. Ik deed aan kickboksen en fietscross. Nu voetbal ik en speel in de A1. Ik ben net geslaagd voor het VMBO en ga nu naar de sportopleiding. Hierna wil ik HBO Fysiotherapie doen.

20160726_160611

Hoe kom je aan geld? Ik krijg zakgeld en kleedgeld. Verder werk ik bij een supermarkt en bij een hoveniersbedrijf. Ik werk om geld te verdienen maar een goede sfeer vind ik ook belangrijk.

Waar geef je je geld aan uit? Ik houd van geld hebben en van geld uitgeven. Ik houd van merkkleding. Daarom wacht ik liever even met kopen tot ik genoeg geld bij elkaar heb voor een goed merk. Mijn geld gaat op aan merkkleding, voetbalschoenen en uitgaan.

Hoe houd je overzicht in je geldzaken? Mijn inkomsten en uitgaven weet ik ongeveer uit mijn hoofd. Ik vind het niet nodig om ook nog een kasboek bij te houden. Thuis heb ik een paar spaarpotten waarin ik geld apart houd voor bijvoorbeeld een vakantie of een trainingspak. Dan geef ik het niet per ongeluk uit aan andere dingen.

Wat is je levensmotto? Ik hoop dat mensen mij zien als een sociaal mens die niet te moeilijk doet.

Welke tip heb je voor jongeren bij het omgaan met geld? Wat je nu uitgeeft is leuk op korte termijn (drank of games bijvoorbeeld) maar je bereikt er niks mee op lange termijn. Geef dus niet alles uit, maar zet geld apart voor waar je echt wat aan hebt.

30 augustus 2016

Geplaatst in

Lees ook

Hoe rood ben jij?

Wil je weten wat jouw rood-score is? Beantwoord de 7 vragen.
Lees meer

Geen gat in je CV? Zoek een stageplek!

Als je werkloos bent ontstaat er gauw een ‘gat’ in je CV. Dit betekent dat je werkervaring niet ...
Lees meer

Zorgverzekering: tijd om over te stappen?

Vanaf 12 november mag je weer overstappen naar een andere zorgverzekering voor 2021. Je kunt dan als je ...
Lees meer

Geld besparen met je huisgenoten of je gezin

Luister jij graag online naar muziek? Spendeer je veel tijd aan het kijken van series en films? Zou ...
Lees meer

Heb je vragen?

Met 18 jaar ben je opeens zelf verantwoordelijk en aansprakelijk voor geldzaken. Best lastig als je dat nog niet eerder gedaan hebt. Onze vrijwilligers willen je vragen graag beantwoorden. Durf te vragen! Mag ook anoniem natuurlijk.