Goedkoop en gezond eten als student

pexels-lisa-vhb-916925

Ben je student en wil je graag gezond én goedkoop eten? Lees hier 10 praktische tips!

Gezond en goedkoop eten, dat kan door een paar slimme gewoontes aan te leren.  Onze 10 tips op een rij:

1. Maak een boodschappenlijstje

Voorkom het kopen van boodschappen die je niet nodig hebt. Controleer, voordat je naar de supermarkt gaat, je koelkast en voorraadkast. Maak een handig lijstje. Zo koop je geen producten dubbel en maak je goed gebruik van elk product.

2. Doe wekelijks je boodschappen

Je koopt minder boodschappen, wanneer je eens per week (mét een boodschappenlijstje) naar de supermarkt gaat. Door de week vooruit te plannen en in te kopen, word je bewuster van je uitgaven. Van de kleine zak aardappels of grote stronk broccoli kun je meerdere dagen een gezonde maaltijd eten.

3. Neem alleen contant geld mee naar de supermarkt

Bepaal van tevoren het bedrag dat je die week wil uitgeven. Eenmaal in de supermarkt heb je alleen het bedrag te besteden dat je op zak hebt. Zo ‘dwing’ je jezelf te kiezen voor de goedkopere producten die je echt nodig hebt.

4. Eet samen

Eet eens of meerdere keren per week samen met je huisgenoten. Spreek af dat elke keer iemand anders kookt. Zo verdeel je de kosten. Of schuif eens aan bij je ouders of zus, dat kost je niks. En, naast dat het goedkoop is, is samen eten natuurlijk ook nog eens gezellig!

5. Kook grotere porties

Wanneer je niet samen eet, is het voordelig om voor minstens 4 personen te koken. Zorg dat je een voorraad bewaarbakjes en een vriezer hebt. Dat wat je niet opeet, stop je in de vriezer. Wanneer je dan in de laatste week van de maand zit, heb je – na even opwarmen – alsnog een lekkere en gezonde maaltijd.

6. Zelf raspen, schillen en snijden

Koop verse groenten en kruiden, in plaats van zakjes en pakjes. Het kost je iets meer bereidingstijd, maar het is veel goedkoper en bevat geen toegevoegde conserveermiddelen. Ook onbewerkt fruit op de versafdeling is een stuk gezonder en goedkoper dan een bakje fruitsalade.

7. Bezoek de markt

Nog beter: koop je groenten en fruit elke week voordelig op de markt! De kwaliteit is vaak top en bij het sluiten van de kramen kun je vaak nog extra korting verwachten.

8. Eet minder vlees

Vlees is duur (en de productie slecht voor het milieu). Je lichaam kan best een dag of drie per week zonder. Een gezonde en lekkere maaltijd kan dus ook bestaan uit veel groente met aardappelen of pasta. Eet eens een ei bij je spinazie i.p.v. een saucijs of hamburger. Of probeer noten door je rijstgerecht. De smaak én de voedingsstoffen uit vlees zijn tegenwoordig makkelijk vervangbaar.

9. Gooi weinig weg

Naar de winkel? Check eerst even je koel- en voorraadkasten. Zo hoef je minder vaak iets weg te gooien. En wanneer je eten overhoudt, kijk altijd wat nog goed is. Wat kan je bijvoorbeeld in het weekend nog in een maaltijd gebruiken? Soms blijken dit de lekkerste maaltijden van de week.

10. Check de folders

Download een reclamefolder app. Scrol op een gemakkelijke manier door de pagina’s en zo vindt je de koopjes! Of zoek op een specifiek product en de voordeligste aanbieding verschijnt op jouw beeldscherm. Wil je graag pastasaus kopen? Type via de zoekfunctie ‘pastasaus’ en binnen enkele seconde weet jij waar de voordeligste pastasaus te kopen is. Op deze manier scoor je gemakkelijk de aanbiedingen.

Recepten: gezond en goedkoop

Kijk hier eens voor lekkere, gezonde en goedkope maaltijden. Of zoek eens naar de kookboeken van Merlien Welzijn: Koken voor 4 personen voor €5,- en Slim Koken. In ‘Slim Koken’ staan veel ideeën om slim in te kopen of zelf producten te maken.

Maak jij je zorgen of heb je vragen over geldzaken? Vraag hulp via onze chatfunctie of vul dit formulier in dan nemen wij contact met jou op. Aarzel niet en deel het met ons.

08 december 2021

Lees ook

Week van het geld

Week van het geld

De Week van het geld begint dit jaar op maandag 28 maart! Deze week draait om het goed ...
Lees meer

Hoe rood ben jij?

Wil je weten wat jouw rood-score is? Beantwoord de 7 vragen.
Lees meer

Even lol of langer genieten?

"Wat je nu uitgeeft is leuk op korte termijn (drank, games of gokken bijvoorbeeld) maar je bereikt er ...
Lees meer

Een woning kopen.. hoe werkt dat?

Het is 'gekkenhuis' op de woningmarkt. Voor jou als starter, die misschien (bijna) is afgestudeerd, is het een ...
Lees meer

Schulden? Zoek hulp!

Steeds meer mensen zoeken hulp bij schulden, meldt dit artikel van de NOS. Heb jij schulden, of misschien ...
Lees meer

Heb je vragen?

Met 18 jaar ben je opeens zelf verantwoordelijk en aansprakelijk voor geldzaken. Best lastig als je dat nog niet eerder gedaan hebt. Onze vrijwilligers willen je vragen graag beantwoorden. Durf te vragen! Mag ook anoniem natuurlijk.