Geen werk meer door corona? Dit zijn je rechten

Ontwerp zonder titel

Door de coronacrisis zitten enorm veel studenten zonder bijbaan. Misschien geldt dat ook voor jou. Je werkte bij een horecagelegenheid die nu dicht is, een winkel die veel minder klanten krijgt en waar daarom minder werknemers nodig zijn, of bijvoorbeeld in een pretpark of museum wat nu niet open kan. Toch heb je ook met een nulurencontract absoluut rechten waar je werkgever zich aan moet houden. Lees wat je rechten zijn in dit artikel!

1. Werkgever kan 90% vergoeding krijgen voor jouw loonkosten

Als je bijvoorbeeld een min/max-contract of nulurencontract hebt, mag je werkgever aanspraak maken op de noodmaatregelen van de overheid. Dit betekent dat je werkgever 90% vergoeding kan krijgen voor jouw loonkosten. Je werkgever moet je dan gewoon blijven uitbetalen. Deze regeling geldt bij het criterium dat je werkgever een omzetdaling van minstens 20% verwacht.

2. Recht op doorbetaling gemiddeld aantal uren afgelopen drie maanden

Als oproepkracht heb je recht op het gemiddelde aantal uren dat je de afgelopen drie maanden gewerkt hebt. Dit wordt het ‘rechtsvermoeden arbeidsomvang’ genoemd. Werkte je in de praktijk meer uren dan in je contract vermeld staat, dan kun jij je ook voor die uren beroepen op het rechtsvermoeden arbeidsomvang. Als er geen werk is, moet je worden doorbetaald met het gemiddeld aantal uren dat je in de voorgaande maanden werkte. Dit staat los van de vraag of jouw werkgever aanspraak kan maken op compensatie.

3. Binnen vier dagen voordat je moet werken van het rooster gehaald? Recht op doorbetaling

Als je werkgever je onverwachts van het rooster heeft gehaald, binnen vier dagen voordat je moest werken, heb je recht op een doorbetaling van de oorspronkelijke uren van het rooster.

Wanneer geen recht op doorbetaling?

Er zijn contracten waarin een ‘uitsluiting van de doorbetalingsplicht’ is opgenomen. Dit betekent dat als er geen werk is, je ook geen loon krijgt. Deze uitsluiting geldt alleen voor je eerste half jaar. Werk je dus langer dan een half jaar bij een bedrijf, of heb je geen ‘uitsluiting van doorbetalingsplicht’ in je contract staan, dan moet je werkgever je gewoon loon betalen ook al is er geen werk voor je. Ook hier geldt dat je werkgever alsnog aanspraak kan maken op de regeling van de overheid, ook voor jou.

Op deze site kun je advies krijgen over je situatie en wordt er meegekeken wat je rechten zijn.

Ben jij 18 jaar of ouder? Lees ook de 5 tips om grip op je financiën te houden bij werkloosheid op Geldfit.nl.

Maak jij je zorgen, omdat je je bijbaan kwijt bent en maandelijks geld tekortkomt? Zoek hulp, neem contact met ons op! Wist je dat je ook met ons kunt chatten?

04 september 2020

Geplaatst in

Lees ook

Week van het geld

Week van het geld

De Week van het geld begint dit jaar op maandag 28 maart! Deze week draait om het goed ...
Lees meer

Hoe rood ben jij?

Wil je weten wat jouw rood-score is? Beantwoord de 7 vragen.
Lees meer

Hoe kies ik mijn zorgverzekering?

Voor je 18e jaar is de zorgverzekering gratis. Vanaf je 18e kies je zelf een verzekeraar en betaal je premie. Als de ...
Lees meer
Eerste baan na studie vinden

10 tips voor het vinden van je eerste baan

In het kort Neem je rust na een drukke afstudeerperiode. Lukt het niet direct om een baan te ...
Lees meer

Makkelijk geld besparen!

Woon je op jezelf en kun je wel wat bespaartips gebruiken? Zelfs al vind jij sparen moeilijk, deze ...
Lees meer

Heb je vragen?

Met 18 jaar ben je opeens zelf verantwoordelijk en aansprakelijk voor geldzaken. Best lastig als je dat nog niet eerder gedaan hebt. Onze vrijwilligers willen je vragen graag beantwoorden. Durf te vragen! Mag ook anoniem natuurlijk.