Financiële voornemens vasthouden

Wk 3 - Financiële voornemens vasthouden

Met de komst van het nieuwe jaar komen er ook veel nieuwe voornemens. Uit een onderzoek van de ING blijkt dat ieder jaar circa 80% van de Nederlanders goede voornemens heeft. Afvallen en sporten staan het vaakst in de top drie met 24%. Maar hoe zit het met financiële goede voornemens? Het is ook een mooie gelegenheid om je spaarpotten eens onder de loep te nemen. Wij vertellen je hoe je financiële doelen stelt in 2020 en deze ook haalt! 
 
Maak online spaarpotjes aan 
Tegenwoordig kun je heel makkelijk online spaarpotjes aanmaken op jouw bankrekening. Hiervoor moet je wel internetbankieren hebben, en dat biedt (bijna) iedere bank tegenwoordig aan. De app van jouw bank is te installeren via de App Store of Google Play. 

Met een online spaarpotje hoef je geen nieuwe rekening aan te vragen bij je bank, maar kun je wel geld verplaatsen van je lopende rekening naar de spaarpot. Hoe je hier het beste gebruikt van maakt lees je in dit artikel. 

Zet een spaardoel voor jezelf 
Het is makkelijker om te sparen als je weet waar je het voor doet. Het kan lastig zijn om gemotiveerd te zijn zonder doel. Iedere maand geld opzij te zetten omdat je wilt sparen lijkt zinloos. Stel voor jezelf minstens drie doelen, bijvoorbeeld: sparen voor vakantie, nieuwe schoenen en een kaartje voor het concert waar je al heel lang heen wilt. Zet een datum voor het eind van deze doelen en een bedrag wat je op die datum bereikt wilt hebben. Zo heb je duidelijk voor jezelf hoeveel je (per maand, week of jaar) moet besparen.  

Probeer ‘pin-sparen’
Ken je het begrip ‘pin-sparen’? Iedere keer wanneer je een bedrag pint, groot of klein, wordt er een vast percentage naar je pin-spaarrekening gebracht. Dit percentage kun je zelf instellen (denk aan 1%, 5% of 10% van het gepinde bedrag). Pin-sparen heeft twee voordelen: je spaart meer en je krijgt inzicht in hoe vaak je je pinpas gebruikt! 

Beloon jezelf 
Wanneer je jezelf beloont zodra je een doel hebt bereikt, werkt dat motiverend voor andere doelen die je stelt. Maar, de beloning moet niet te maken hebben met het doel. Als je bijvoorbeeld minder geld wilt uitgeven aan kleding, beloon jezelf dan niet met een mooie broek of nieuwe schoenen – dit roept oude gewoontes op.  

Het Nibud bracht onlangs een interessant miniboek uit over financiële voornemens. Lees het boek hier.  

17 januari 2020

Geplaatst in ,

Lees ook

Week van het geld

Week van het geld

De Week van het geld begint dit jaar op maandag 28 maart! Deze week draait om het goed ...
Lees meer

Hoe rood ben jij?

Wil je weten wat jouw rood-score is? Beantwoord de 7 vragen.
Lees meer

Leuke activiteiten die niet veel geld kosten

Heb jij zin om wat leuks te doen samen met vrienden, studiegenoten of verenigingsleden, maar ben je bang ...
Lees meer

Tips voor goedkoop uitgaan!

Ga jij wel eens uit? Misschien wel samen met vrienden, je broer of leden van je studentenvereniging. Uitgaan ...
Lees meer

Schulden? Zoek hulp!

Steeds meer mensen zoeken hulp bij schulden, meldt dit artikel van de NOS. Heb jij schulden, of misschien ...
Lees meer

Heb je vragen?

Met 18 jaar ben je opeens zelf verantwoordelijk en aansprakelijk voor geldzaken. Best lastig als je dat nog niet eerder gedaan hebt. Onze vrijwilligers willen je vragen graag beantwoorden. Durf te vragen! Mag ook anoniem natuurlijk.