Even voorstellen…

Ontwerp zonder titel (6)

Wij interviewen verschillende jongeren om te vragen hoe zij met geld omgaan. Sinds een paar maanden neemt Jaron jou mee in vlogs in onze stories op Facebook en Instagram. Maar wie is hij eigenlijk? En hoe gaat hij met geld om? Lees mee!

Hey Jaron! Vertel, wie ben je, wat studeer je?

Ik ben een 19-jarige student die houdt van reizen, acteren en met vrienden zijn. Mijn naam is Jaron Rook. Opgegroeid ben ik in het Overijsselse Genemuiden, maar sinds 1 juli zit ik op kamers in onze mooie hoofdstad. Per september start ik namelijk aan de filmacteursopleiding (FAAAM) op het MediaCollege in Amsterdam. Van acteren wil ik mijn beroep maken! 

Wat doe jij precies voor MoneyFit?

Voor MoneyFit heb ik in een korte reclame mogen spelen. Doordat er online acteurs werden gevraagd voor die reclame, en ik mij daarvoor opgegeven had, kwam ik achter het bestaan van MoneyFit. Ik vind dat te weinig mensen, vooral jongeren, weten dat MoneyFit er is en wat het bedrijf doet. Er wordt fijn hulp geboden bij vragen en er worden echt hele handige tips gedeeld. Als ik terugkijk naar afgelopen jaren, had ik veel kunnen hebben aan alle informatie die op de website van MoneyFit staat. Toen ik werd gevraagd om één of twee keer in de maand een korte video van minder dan een minuut te posten op social media, zei ik vrijwel meteen ‘ja’. Een camera op mijn smoel, daar hou ik wel van! De video’s gaan over iets wat er in mijn leven speelt en gerelateerd aan geld (natuurlijk!).

Vind je geld belangrijk? Hoe kom je aan geld?

Geld was altijd iets waar ik als kind op de basisschool trots op kon zijn, maar echt belangrijk vond ik het niet. Ik wist niet zo goed wanneer het verstandig was om uit te geven en of ik het wel nodig had. Met de jaren is mijn verantwoordelijkheidsgevoel over geld zeer gestegen! Zeker nu ik op kamers woon houd ik bij wat mijn inkomsten en uitgaven per maand zijn. Deze noteer ik. Op die manier kan ik zien of het verstandig is om bijvoorbeeld in de ene maand meer te werken, omdat ik in de maand daarvoor iets te veel uitgegeven heb. Dit vind ik zelf heel prettig. Mijn inkomsten per maand verschillen, aangezien ik niet vaste dagen heb om te werken. Wel krijg ik iedere maand een bedrag van mijn ouders voor o.a. kleding en leen ik geld om mijn kamer en studie in Amsterdam te kunnen betalen.

Welke tip wil je meegeven aan andere jongeren?

Mijn ouders hebben vaak tegen mij verteld dat het belangrijk is om geld te sparen, wanneer uitgeven niet noodzakelijk is. Met die gedachte denk ik nog steeds over geld. Als brugpieper ging ik niet iedere pauze naar de dichtstbijzijnde supermarkt of altijd maar de nieuwste gadgets meteen kopen. Ik denk altijd; sparen is belangrijk en geeft vaker een fijn gevoel voor op lange termijn. Dat is ook meteen mijn tip: geef je geld uit aan iets waarbij je denkt dat je er een lange periode blij mee zult zijn. Vooruit, (voor de studenten die het echt nodig hebben) nog een extra tip: bij twijfel, niet doen.

Lijkt het je leuk om mee te doen met een interview? Of heb jij vragen, maak jij je zorgen over je financiën? Neem contact met ons op!

13 augustus 2020

Geplaatst in ,

Lees ook

Week van het geld

Week van het geld

De Week van het geld begint dit jaar op maandag 28 maart! Deze week draait om het goed ...
Lees meer

Hoe rood ben jij?

Wil je weten wat jouw rood-score is? Beantwoord de 7 vragen.
Lees meer

Tweedehands kleding (ver)kopen via United Wardrobe

Hoeveel geld besteed jij aan kleding? Hoe vaak koop je iets nieuws? Zou je graag wat minder geld ...
Lees meer

Steeds meer scholieren hebben een bijbaan

Ga je naar de middelbare school en ben je vakkenvuller of loop je kranten? Je bent absoluut niet ...
Lees meer

Op zoek naar een bijbaan

Wil jij naast je school of studie ook graag een extra zakcentje verdienen? Er zijn genoeg mogelijkheden! Wat ...
Lees meer

Heb je vragen?

Met 18 jaar ben je opeens zelf verantwoordelijk en aansprakelijk voor geldzaken. Best lastig als je dat nog niet eerder gedaan hebt. Onze vrijwilligers willen je vragen graag beantwoorden. Durf te vragen! Mag ook anoniem natuurlijk.