Even lol of langer genieten?

warren-wong-242286-unsplash

“Wat je nu uitgeeft is leuk op korte termijn (drank, games of gokken bijvoorbeeld) maar je bereikt er niks mee op lange termijn.”

Yoiner* (17 jaar),

*De namen van de geïnterviewde jongeren op deze site zijn om privacy redenen veranderd.

Wie ben je? Ik ben 17 jaar, woon nog thuis en ben een sporter. Ik deed aan kickboksen en fietscross . Nu voetbal ik en speel in de A1. Ik ben net geslaagd voor het VMBO en ga nu naar de sportopleiding. Hierna wil ik HBO Fysiotherapie doen.

Hoe kom je aan geld? Ik krijg zakgeld en kleedgeld. Verder werk ik bij een supermarkt en bij een hoveniersbedrijf. Ik werk om geld te verdienen maar een goede sfeer vind ik ook belangrijk.

Waar geef je je geld aan uit? Ik houd van geld hebben en van geld uitgeven. Ik houd van merkkleding. Daarom wacht ik liever even met kopen tot ik genoeg geld bij elkaar heb voor een goed merk. Mijn geld gaat op aan merkkleding, voetbalschoenen en uitgaan.

Hoe houd je overzicht in je geldzaken? Mijn inkomsten en uitgaven weet ik ongeveer uit mijn hoofd. Ik vind het niet nodig om ook nog een kasboek bij te houden. Thuis heb ik een paar spaarpotten waarin ik geld apart houd voor bijvoorbeeld een vakantie of een trainingspak. Dan geef ik het niet per ongeluk uit aan andere dingen.

Wat is je levensmotto? Ik hoop dat mensen mij zien als een sociaal mens die niet te moeilijk doet.

Welke tip heb je voor jongeren bij het omgaan met geld? Wat je nu uitgeeft is leuk op korte termijn (drank of games bijvoorbeeld) maar je bereikt er niks mee op lange termijn. Geef dus niet alles uit, maar zet geld apart voor waar je echt wat aan hebt.

31 augustus 2016

Lees ook

Week van het geld

Week van het geld

De Week van het geld begint dit jaar op maandag 28 maart! Deze week draait om het goed ...
Lees meer

Hoe rood ben jij?

Wil je weten wat jouw rood-score is? Beantwoord de 7 vragen.
Lees meer

Renteverhoging studielening van de baan

Goed nieuws: er komt geen verhoging op de rente van studieleningen! We leggen uit wat dat betekent. In ...
Lees meer

Bespaar op je telefoonkosten

Eerder dit jaar werd bekend dat een mobieltje op afbetaling voortaan als lening gezien wordt. Daarom hebben we ...
Lees meer

Overzicht in je uitgaven? Open een VL-rekening!

Wanneer je op kamers woont of een eigen woonruimte huurt, komen daar veel kosten bij kijken. Soms kun ...
Lees meer

Heb je vragen?

Met 18 jaar ben je opeens zelf verantwoordelijk en aansprakelijk voor geldzaken. Best lastig als je dat nog niet eerder gedaan hebt. Onze vrijwilligers willen je vragen graag beantwoorden. Durf te vragen! Mag ook anoniem natuurlijk.