Even lol of langer genieten?

warren-wong-242286-unsplash

“Wat je nu uitgeeft is leuk op korte termijn (drank, games of gokken bijvoorbeeld) maar je bereikt er niks mee op lange termijn.”

Yoiner* (17 jaar),

*De namen van de geïnterviewde jongeren op deze site zijn om privacy redenen veranderd.

Wie ben je? Ik ben 17 jaar, woon nog thuis en ben een sporter. Ik deed aan kickboksen en fietscross . Nu voetbal ik en speel in de A1. Ik ben net geslaagd voor het VMBO en ga nu naar de sportopleiding. Hierna wil ik HBO Fysiotherapie doen.

Hoe kom je aan geld? Ik krijg zakgeld en kleedgeld. Verder werk ik bij een supermarkt en bij een hoveniersbedrijf. Ik werk om geld te verdienen maar een goede sfeer vind ik ook belangrijk.

Waar geef je je geld aan uit? Ik houd van geld hebben en van geld uitgeven. Ik houd van merkkleding. Daarom wacht ik liever even met kopen tot ik genoeg geld bij elkaar heb voor een goed merk. Mijn geld gaat op aan merkkleding, voetbalschoenen en uitgaan.

Hoe houd je overzicht in je geldzaken? Mijn inkomsten en uitgaven weet ik ongeveer uit mijn hoofd. Ik vind het niet nodig om ook nog een kasboek bij te houden. Thuis heb ik een paar spaarpotten waarin ik geld apart houd voor bijvoorbeeld een vakantie of een trainingspak. Dan geef ik het niet per ongeluk uit aan andere dingen.

Wat is je levensmotto? Ik hoop dat mensen mij zien als een sociaal mens die niet te moeilijk doet.

Welke tip heb je voor jongeren bij het omgaan met geld? Wat je nu uitgeeft is leuk op korte termijn (drank of games bijvoorbeeld) maar je bereikt er niks mee op lange termijn. Geef dus niet alles uit, maar zet geld apart voor waar je echt wat aan hebt.

Lees ook

Studiefinanciering op het MBO

Als je voltijds naar het MBO gaat, zijn er mogelijkheden om een bijdrage te ontvangen voor je schoolkosten. Ben ...
Lees meer

Jongerenwerk Alblasserdam

Heb jij een supertof idee, maar weet je niet goed hoe je dit aan moet pakken? Heb je ...
Lees meer

Jongerenmaatje helpt Sarah

Het was puur toeval dat Sarah hulp kreeg van een maatje. Haar ouders waren gescheiden, ze had ruzie ...
Lees meer

Heb je vragen?

Met 18 jaar ben je opeens zelf verantwoordelijk en aansprakelijk voor geldzaken. Best lastig als je dat nog niet eerder gedaan hebt. Onze vrijwilligers willen je vragen graag beantwoorden. Durf te vragen! Mag ook anoniem natuurlijk.