Zorgverzekering: tijd om over te stappen?

Vanaf 12 november mag je weer overstappen naar een andere zorgverzekering voor 2021. Je kunt dan als je wilt een nieuwe verzekeraar kiezen of een ander pakket afnemen bij je huidige. Wij helpen je graag alvast even op weg in dit artikel.

Wat past bij mij?
Een verzekering is heel persoonlijk. Bedenk eerst wat jij belangrijk vindt. Een lage premie, een betere aanvullende verzekering of misschien vrije zorgkeuze? Op vergelijkingswebsites kun je je wensen aanvinken en dan premies en voorwaarden met elkaar vergelijken. Handig zijn bijvoorbeeld vergelijkingssites als Independer, Zorgkiezer, Pricewise of Poliswijzer. De verzekering daar afsluiten levert je soms gelijk een leuke korting op. Kijk eens of met jouw wensen hetzelfde advies verschijnt op een paar verschillende vergelijkingspagina’s.

Aanvullend
Daarnaast is het slim om te kijken voor welke aanvullende verzekeringen je afgelopen jaar hebt betaald. Gebruik je die wel genoeg? Misschien kun je die voor 2021 laten vallen, wat je best veel geld kan schelen.

Bespaartips
– Zoek eerst een goedkope basisverzekering.
– Sluit alleen een aanvullende verzekering af als je het echt nodig hebt.
– Er bestaan zorgverzekeringen speciaal voor studenten. Misschien bieden deze je wel een mooie korting!

Niet overstappen, wel checken
Doe je niets, dan houd je jouw huidige zorgverzekering. Je accepteert dan automatisch de polis en de (nieuwe) voorwaarden die je van je zorgverzekeraar krijgt. Zelfs al ben je heel tevreden over je zorgverzekeraar het is altijd goed om het aanbod voor 2021 goed te bekijken. De zorgverzekeraar kan namelijk naast de premie ook de vergoedingen aangepast hebben.

Opzeggen vòòr 31 december 2020
Als je wilt overstappen, zeg dan uiterlijk 31 december je zorgverzekering op. Wat veel mensen niet weten is dat je dan nog tot en met 31 januari de tijd hebt om een nieuwe zorgverzekering af te sluiten. De nieuwe zorgverzekering gaat wel in op 1 januari 2021.

Zie je door de bomen het bos niet meer en vind je het best lastig om een zorgverzekering te kiezen? Vraag even hulp aan een gezinslid of vriend(in) die er verstand van heeft. Dan ben je er vast sneller uit dan je denkt.

Meer weten over de verschillende zorgverzekeringen?