Wat moet je regelen als je 18 wordt?

Wat moet je weten als je 18 jaar wordt? DigiD, studiefinanciering.

In het kort:

Als je 18 jaar wordt ben je van de ene op de andere dag zelf verantwoordelijk en aansprakelijk voor geldzaken en je zorgverzekering. MoneyFit helpt je graag om jou maximaal voor te bereiden op deze nieuwe verantwoordelijkheden.

First things first. We hebben om te beginnen een kleine quiz voor je:

Wat verandert er als je 18 wordt?

Je moet een aantal zaken regelen, aanvragen en afsluiten. Wij zetten het voor je op een rijtje!

1. DigiD aanvragen


Om te beginnen is het aanvragen van een DigiD (Digitale Identiteit) een goeie zet. Met een DigiD kun je veilig inloggen op websites van de overheid. Op deze sites kun je belastingaangifte doen, tegemoetkoming scholieren aanvragen of een lening afsluiten. Bij het aanvragen van een DigiD heb je veel gegevens nodig, dus pak alvast je ID of paspoort erbij!

2. Zorgverzekering afsluiten


18 jaar worden betekent dat je zelf een zorgverzekering kan afsluiten. Een zorgverzekering is verplicht voor iedereen boven de 18 jaar. Je sluit een zorgverzekering af bij een zorgverzekeraar (Univé, Zilveren Kruis, Centraal Beheer etc.). Vergelijk de zorgverzekeraars op Zorgwijzer en maak je keuze.

Als je een zorgverzekering gaat afsluiten, betaal je premie en kom je in aanmerking voor zorgtoeslag. Zorgtoeslag is een bijdrage van de overheid voor de kosten van je zorgverzekering. Vraag een zorgtoeslag alleen aan via de Belastingdienst.

3. Recht op studiefinanciering

Als je ingeschreven staat op een hogere school (zoals een mbo, hbo of universiteit) kun je een studiefinanciering aanvragen. Die bestaat uit studentenreisproduct, aanvullende beurs, collegegeldkrediet en/of een lening. De voorwaarden voor deze bijdragen zijn allemaal verschillend. Lees meer over een studiefinanciering op het mbo, hbo of wo.

Ben of word je binnenkort 18 jaar en zit je op de middelbare school? Dan kun je een tegemoetkoming voor scholieren aanvragen. Deze tegemoetkoming is een maandelijkse bijdrage van de overheid, die je niet terug hoeft te betalen. De tegemoetkoming bestaat uit een basisbedrag en een aanvullend bedrag (het recht hierop hangt af van het inkomen van je ouders/verzorgers).

4. Belasting terugvragen

Heb je een (bij)baan? Dan betaal je hierover belasting. Vaak houdt je werkgever dit automatisch in op je loon. Van deze inhouding kun je vaak een deel terugkrijgen. Bij de Belastingdienst staat precies wat jij kunt doen in jouw situatie.

18 jaar worden: extra tips

Naast verplichtingen kun je ook nieuwe keuzes maken als je 18 jaar bent. Hieronder geven we je nog een aantal tips.

Abonnement en contract afsluiten

Vanaf dat je 18 wordt mag je op je eigen naam een abonnement en contract afsluiten. Het meest voorkomende abonnement is een telefoonabonnement. Deze mag je namelijk niet als minderjarige afsluiten. Dit geldt ook voor Netflix en Spotify.

Voor sociale huurwoning inschrijven

Als je op jezelf wilt wonen kun je je het best vroegtijdig voor een sociale huurwoning inschrijven. Hoe langer je ingeschreven staat, hoe sneller je aan een woning kan komen.

Bijbaantje zoeken

Nu je alles zelf moet gaan betalen, is het handig om een bijbaantje te zoeken. Lees wat de best betaalde baantjes zijn voor jongeren.

Inkomsten en uitgaven

Vanaf dat je 18 wordt, ben je een stuk meer met geld bezig. Daarom is het verstandig om je er meer in te verdiepen. Hou bijvoorbeeld bij hoeveel geld je per maand uitgeeft en aan wat. Registreer wat je met je geld doet, daar kun je een stuk wijzer uit worden. Daarnaast kan je ook gaan sparen. Hoe begin je daarmee en welk geld zet je weg? Lees meer over sparen.

Donorregister

Vanaf 18 jaar kom je in het Donorregister. Via donorregister.nl kun je je keuze invullen. Wil je orgaandonor worden of niet? Wanneer je geen keuze maakt, wordt je automatisch geregistreerd als orgaandonor.

Doe de test bij Rijksoverheid

Last but not least. De Rijksoverheid heeft duidelijk op een rijtje gezet wat jij allemaal kan afsluiten als je 18 jaar wordt. Doe de test op de website van Rijksoverheid.

Heb je vragen over wat je precies moet regelen? Of over andere zaken rondom geld? Chat met ons! Wij staan klaar voor al je vragen.

Zou je graag een tijdje willen optrekken met een digitale buddy? fiKks helpt je graag — en gratis. Een buddy (die jij zelf uitkiest) kijkt mee naar je geldzaken en -zorgen. Zij of hij helpt je bij slimme keuzes maken en betalingsafspraken maken. Goed om te weten: je blijft anoniem voor je buddy en niemand komt bij jouw (anonieme) gegevens!