Studiefinanciering op het hbo of wo: een lening of een gift?

Studiefinanciering, hbo en wo. Lening of gift.

In het kort

Studeren is een kostbare investering. Zo’n zes jaar geleden ging het nieuwe leenstelsel in voor het hbo en het wo. In dit artikel leggen we je alles uit over: studiefinanciering, de aanvullende beurs, DUO en wat je als student moet terugbetalen.

Studiefinanciering aanvragen

Begin je aan het mbo, hbo of de universiteit? Vraag dan minimaal twee maanden van tevoren een studiefinanciering aan. Zorg ervoor dat je een DigiD aanvraagt en log daarna in op Mijn DUO voor het aanvragen van een studiefinanciering.

Een studiefinanciering bestaat uit verschillende onderdelen, zoals:

  • Lening
  • Studentenreisproduct
  • Aanvullende beurs

Tip: Loop geen geld mis! DUO benadrukt daarom om altijd de aanvullende beurs aan te vragen. Dit hoef je maar 1 keer te doen. DUO berekent elk jaar of je er recht op hebt. De aanvullende beurs geld voor studenten op zowel het mbo als het hbo en universiteit. De hoogte van de aanvullende beurs is afhankelijk van het inkomen van je ouders.

Hoeveel studiefinanciering krijg ik?

Om te ontdekken op hoeveel studiefinanciering je recht hebt heeft DUO een rekenhulp ontwikkeld. Deze is voor mbo’ers van 18 jaar en ouder en studenten aan het hbo of universiteit. De rekenhulp studiefinanciering geeft je een schatting van hoeveel studiefinanciering je ontvangt inclusief de aanvullende beurs.

Nieuwe stelsel studiefinanciering

Een studiefinanciering is in het nieuwe leenstelsel (vanaf 1 september 2015) een lening. Na je studie moet je deze DUO lening terugbetalen. Alleen het studentenreisproduct en de aanvullende beurs kunnen een gift worden. Je moet dan binnen 10 jaar je diploma halen, gerekend vanaf je 1e maand studiefinanciering.

Haal je geen diploma, dan moet je alles terugbetalen. Dit geldt niet voor de aanvullende beurs in je eerste 5 maanden met studiefinanciering, die mag je altijd houden. Geef aan het DUO zo snel mogelijk door als je (tussentijds) stopt met je studie om onnodig terugbetalen te voorkomen.

Studiefinanciering oude stelsel

Studiefinanciering onder het oude stelsel (voor 1 september 2015) werkt anders. Ben jij voor deze data gestart, dan is het bedrag afhankelijk van je woonsituatie. Het oude stelsel is zo ingericht dat je als uitwonende student hbo of wo recht kan hebben op een uitwonende beurs. In het nieuwe leenstelsel bestaat de uitwonende beurs niet meer voor het hbo of het wo. Voor het mbo geldt deze uitwonende beurs nog wel. Ben je student aan het mbo? Lees dan meer over het studiefinanciering op het mbo.

Studieschuld aflossen

Heb jij een studieschuld? Lees meer over hoe je het aflossen van je studieschuld aanpakt. Of ben je plan om binnenkort een huis te kopen, maar heb je een studieschuld? Ook dan zijn er mogelijkheden. Welke dat zijn lees je in het artikel Hypotheek afsluiten met een studieschuld: hoe werkt dat?

Heb je geldzorgen? Neem dan contact met ons op via de chat of vul het contactformulier in.