Simpel leren budgetteren!

Inkomsten en uitgaven kunnen veel verwarring brengen. Daarom is het slim om te budgetteren en zo inzicht te krijgen in jouw inkomsten en uitgaven. De vraag is dan natuurlijk, hoe kun je simpel leren budgetteren?
Vraag je jezelf wel eens af hoeveel geld je de afgelopen maand hebt uitgegeven en of je voorbereid had kunnen zijn op de onverwachte uitgaven van de afgelopen maand? Dan is het handig om te gaan budgetteren en je inkomsten en uitgaven op een rijtje te zetten. Om jou op weg te helpen, hebben wij de volgende stappen bedacht. Begin met het pakken van een pen en papier en werk de volgende stappen uit!
Stap 1: Welk geld komt er komende maand binnen?
Begin als eerst met het opschrijven van de inkomsten van de maand. Denk niet alleen aan je salaris, maar ook aan je studiefinanciering en mogelijke toeslagen, zoals zorgtoeslag of huurtoeslag. Tel alle inkomsten bij elkaar op.
Stap 2: Hoeveel verwacht je uit te geven?
Schrijf onder het totaal van je inkomen, de uitgaven die je deze maand gaat uitgeven. Denk als eerste aan je vaste lasten en schrijf op welke bedragen je hieraan uitgeeft. Tot de vaste lasten behoren bijvoorbeeld de zorgverzekering, de maandelijkse schoolkosten en de boodschappen.
Stap 3: Bepaal een budget
Hoeveel mag je deze maand maximaal uitgeven aan variabele kosten? Voor de verwachte variabele kosten bedenk je een vast budget. Denk bij variabele kosten aan een gepland etentje of aan cadeautjes voor een verjaardag.
Stap 4: Spaar voor onverwachte kosten
Er komen altijd onverwachte uitgaven op je pad, bedenk daarom een bedrag dat je hiervoor opzij zet. Onverwachte kosten zijn bijvoorbeeld de kosten voor een nieuwe jas of voor een drankje in de stad dat je niet had gepland.
Stap 5: Hoeveel houd je over?
Als je alle kosten en budgetten hebt bepaald kijk je naar wat je overhoudt. Zet dit bedrag op je spaarrekening en probeer hier niet meer naar om te kijken.
Stap 6: Last but not least
Kies minimaal twee momenten uit in de maand, wanneer je terug gaat kijken naar de budgettering van de maand. Zet deze momenten in je agenda. Zijn er onverwachte kosten bijgekomen? Schrijf deze op. Zo houd je een duidelijk overzicht!
Voor een persoonlijk advies of voor meer tips over budgetteren kun je terecht bij het Nibud.