Op zoek naar stage of werk? Netwerken helpt!

Het vinden van een baan of stageplek is een hele klus. Wist je dat netwerken heel belangrijk kan zijn en je kansen vergroot? Netwerken betekent dat je contacten maakt en onderhoudt die je verder kunnen helpen in het vinden van een baan of stageplek. Dit gebeurt tegenwoordig ook voor een groot deel online.

Je bestaande netwerk is misschien nog niet zo groot, bijvoorbeeld wanneer je nieuw in Nederland bent gekomen. Of je weet niet hoe je een netwerk op kunt bouwen of kunt vergroten. In dit artikel geven we je een paar tips die je helpen om te gaan netwerken.

LinkedIn
LinkedIn is de online manier om te netwerken. Maak een profiel aan en vul dit met relevante gegevens. Ook is het goed om een nette foto van jezelf te plaatsen. Let hierbij wel op dat het geen uitgesneden vakantiefoto is, maar een foto die professioneel overkomt. Op LinkedIn kun je jouw werkervaring plaatsen + de studies die je gedaan hebt of nog mee bezig bent. Zo krijgt de bezoeker van jouw profiel een beeld van waar jij goed in bent. Je kunt ook je CV uploaden op je profiel, zodat geïnteresseerden deze kunnen bekijken.

En dan begint het echte werk: netwerken! Voeg personen toe die je kent of eens ontmoet hebt en waarvan je denkt dat zij jou kunnen helpen bij het vinden van een baan of stageplek. Bijvoorbeeld die docent van je studie of die collega van je vader waar je mee sprak over zijn baan. Je zult zien dat hoe meer personen je linkt, hoe groter je bereik zal worden. Ook kan je op LinkedIn zoeken op vacaturegroepen, waar je (gratis) lid van kan worden. Zo blijf je helemaal op de hoogte van de nieuwste vacatures!

Real life netwerken
Daarnaast blijft het netwerken ‘in real life’ natuurlijk ook van belang. Bezoek beurzen of avonden voor werkzoekenden (natuurlijk is het goed uitzoeken welke beurzen op dit moment open zijn vanwege corona) en probeer daar interessante mensen aan te spreken en gegevens uit te wisselen. Probeer je actief op te stellen en op mensen af te stappen, maar blijf ook geduldig: niet elk gesprek levert direct iets op. En blijf, ook wanneer je netwerk groter wordt, contact houden met je netwerk. Dan kunnen zij jou goede tips blijven geven.