Op tijd je studiefinanciering stopzetten

Stufi en studenten OV stopzetten. Je hebt geen recht meer op een studiefinanciering.

In het kort

  • Je moet je studiefinanciering stopzetten op de eerste dag van de maand dat je deze niet meer wilt ontvangen
  • Op tijd uitschrijven is belangrijk, om te voorkomen dat je een schuld moet terugbetalen.
  • Wil je weten wat je in jouw situatie moet wijzigen? Kijk bij de Wijzigingshulp.
  • Als je tussentijds stopt met je studie kan het zijn dat je geld terugkrijgt. Bekijk de voorwaarden voor een ‘verzoek terugbetaling lesgeld’.
  • Vergeet niet je studentenreisproduct stop te zetten
  • Stop je in het eerste jaar? Let op de 1-februariregeling een voorkom dat je jouw studiebeurs en studentenreisproduct moet terugbetalen.

Ben je afgestudeerd, ga je stoppen met je studie of ga je een studie volgen waarbij je geen recht hebt op studiefinanciering? Als je bent uitgeschreven voor je opleiding, kun je je stufi en studenten OV stopzetten bij DUO. Dit is zowel belangrijk na je studie of als je tussentijds stopt. Vergeet dit niet, want je hebt eigenlijk geen recht meer op een studiefinanciering.

Wanneer studiefinanciering stopzetten?

Ben je afgestudeerd of ga je stoppen met studie? Dan is het belangrijk dat je op tijd je studiefinanciering stopzet. Zo voorkom je dat je een een schuld moet terug betalen. Het is soms best lastig om te weten wat je allemaal moet aanpassen als je klaar bent met je studie of wilt stoppen. De Wijzigingshulp van DUO vertelt je binnen een minuut wat je allemaal moet regelen als er iets wijziging in jouw situatie op het gebied van studeren.

Studentenreisproduct stopzetten

Als je recht op een studiefinanciering stopt, vervalt ook je recht op een studentenreisproduct. Je kan je studenten OV dan ook gelijk stopzetten: in elk geval uiterlijk op de 10e dag van de eerste maand waarin je geen recht meer op studiefinanciering hebt. Dit doe je bij een ophaalautomaat van de OV-chipkaart. De hoge boetes die je krijgt als je je studenten OV niet stopzet en er toch mee doorreist kun je leuker besteden: de eerste maand kost dit €75 per halve kalendermaand en daarna €150.

Tussentijds stoppen met studie

Soms zijn er omstandigheden waardoor je besluit tussentijds met je studie te stoppen. Geef ook dit zo snel mogelijk door bij DUO. Als je uitschrijft vóór 1 mei, kun je mogelijk een behoorlijk deel van het lesgeld terugkrijgen. Hoe vroeger hoe beter! Je stuurt hiervoor een ‘verzoek terugbetaling lesgeld’ in, met bewijsmateriaal dat je aan de voorwaarden voldoet. Ben je wel ingeschreven, maar toch niet gestart met het schooljaar? Bij uitschrijving vóór 1 oktober hoef je sowieso geen lesgeld te betalen.

1-februariregeling

Stop je al in het eerste jaar van je studie? Zorg dan (als het even kan) dat je vóór 1 februari je stufi hebt stopgezet. Dan hoef je namelijk jouw studiebeurs en reisproduct vaak niet terug te betalen. Let wel goed op de voorwaarden. Voor je lening gaat dit helaas niet op.

Heb je vragen over geldzaken? Neem dan contact met ons op via de chat.