Op kamers! Waar moet je beginnen?

Ga je binnenkort op kamers? Of woon je al op kamers, maar ben je op zoek naar wat anders? Wij helpen je met tips waar te zoeken naar een kamer, hoe je geld kunt besparen met je inrichting en hoe je financieel gezond blijft, als er opeens extra kosten bij komen kijken van een kamer.
Waar kan ik een kamer vinden?
-
Studentenorgaan van jouw studentenstad
Vaak hebben studentensteden een orgaan dat specifiek de huisvesting van studenten regelt. Voor Amsterdam, Delft, Den Haag en Leiden heb je bijvoorbeeld organisatie DUWO, voor Arnhem en Nijmegen SSHN en in andere steden heet dit de SSH. Hier kun je je inschrijven voor een kamer en kom je op een wachtlijst terecht: zodra er een kamer beschikbaar komt en jij aan de beurt bent, word je bericht. Vaak zijn dit mooie kamers voor redelijke prijzen. Helaas kunnen deze wachtlijsten erg lang zijn en kan het lang duren voor je een kamer hebt.
-
Facebook vraag en aanbod pagina’s
Op Facebook zijn vraag en aanbod pagina’s te vinden voor kamers die vrijkomen. Zoek bijvoorbeeld op ‘kamer zoeken …(jouw studentenstad)’. Vaak kun je reageren met een privébericht dat je geïnteresseerd.
-
Via studenten- of studieverenigingen
Door je aan te melden bij een studenten- of studievereniging heb je een groter netwerk aan mensen die in jouw studentenstad wonen en wonen in en weten van studentenhuizen waar jij kunt gaan hospiteren.
-
Eigen netwerk
Verder kan het slim zijn om op je eigen social mediakanaal te laten weten dat je op zoek bent naar een kamer. Je kennissen, familie en vrienden hebben zo weer hun kennissen, familie en vriendenkring die wel een plekje voor jou weten.
-
Handige websites
Verder kunnen sites als kamernet, rooming.nl en studentenwoningweb je helpen. Let op: soms moet je geld voor je inschrijving betalen. Ga hier op een verstandige manier mee om. Kan je het geld op dit moment niet missen? Kijk dan of je met bovenstaande tips gratis aan een betaalbare kamer kunt komen.
Helaas heb je vaak geen recht op huurtoeslag als je op kamers woont. Op deze website kun je onderzoeken of je er toch recht op hebt. We geven je nog een paar tips waar je aan moet denken als je een kamer vindt:
Wij denken graag met je mee hoe je je financiën op orde kunt houden als je op kamers gaat wonen.
Andere tips
1. Geef je verhuizing door bij de gemeente waar je woont. Klik hier om te zien hoe je dit moet doen.
2. Koop je spullen tweedehands, bij een kringloop om de hoek of marktplaats. Tip: zorg ervoor dat je je kamer goed hebt afgemeten voor je spullen gaat kopen voor je kamer. Zo weet je precies hoeveel verf je nodig hebt, of die ene leuke bank past en of je bed vanuit je ouders huis daar ook terecht kan.
3. Zoek in je stad gelijk een huisarts en tandarts bij jou in de buurt
4. Wanneer je op kamers gaat, komen er ineens best veel extra kosten bij. Het kan best lastig zijn om in te schatten hoeveel geld je dit gaat kosten. Lees dit artikel als je hulp wilt bij het op een rijtje zetten van je inkomsten en uitgaven. Vind je het ingewikkeld of heb je vragen? Neem contact op met een jongerenmaatje. Wij denken graag met je mee hoe je je financiën op orde kunt houden als je op kamers gaat wonen.