Mentaal fitter zonder geldzorgen?

Mentaal gezond

Maak jij je zorgen om je financiële situatie? Financiële zorgen kunnen een negatieve impact hebben op je mentale gezondheid. We geven je graag wat tips zodat je weer overzicht en rust krijgt.

Begin een huishoudboekje

De eerste stap in het creëren van overzicht in je geldzaken is het bijhouden van al je inkomsten en uitgaven. Dit noemen we ook wel een huishoudboekje. Schrijf simpelweg per maand op wat er allemaal binnen komt en uit gaat. Eventueel kun je deze uitgaven nog categoriseren, zodat je inzicht krijgt waar het meeste geld naartoe gaat.

Maak een begroting

Heb je eenmaal een maandelijks overzicht, dan kun je een begroting maken. Daarmee kun je plannen wat je per maand aan bepaalde dingen wil uitgeven en hoeveel je kunt sparen. Een begroting helpt je ook om geld te besparen en verrassingen te voorkomen. Dat geeft rust! Lees meer over het maken van een begroting in dit artikel.

Maak spaarpotjes of spaarrekeningen voor speciale doelen

Bij veel banken kun je aparte spaarpotjes of spaarrekeningen aanmaken. Bedenk waar jij geld wil sparen: een leuke vakantie (als het eenmaal weer kan), je eerste auto, of een buffer voor onverwachte uitgaven. Spaarpotjes helpen je om je spaardoelen te halen.

Open die rekening en ga over tot actie

Heb je een envelop met een rekening ontvangen die je liever niet zou willen openen? Hoe langer hij blijft liggen, hoe meer onrust dat geeft. Dus: open de envelop en kijk wat er van je gevraagd wordt. Heb je genoeg middelen om de rekening te betalen? Doe dat dan zo snel mogelijk, dan ben je er vanaf en kun je het niet per ongeluk vergeten. Lukt het niet om de rekening nu te betalen? Neem dan contact op met de afzender en vraag om een betalingsregeling. Zo krijg je meer ruimte, niet alleen financieel, maar ook mentaal.

Wees eerlijk

Stel dat iemand je mee vraagt naar een uitje of vakantie, maar dat je daar op dit moment het geld niet voor hebt. Wat doe je? Het beste is om te zeggen dat je daar nu geen geld voor hebt. Eerlijk zijn over je situatie lucht op, en de ander zal daar zeker begrip voor hebben! Misschien kun je samen een leuk, goedkoper alternatief verzinnen?

Je staat er niet alleen voor

Je kunt iemand die dichtbij staat in vertrouwen nemen als je het overzicht in je financiën kwijt bent. Met z’n tweeën kom je verder! Ook zijn er in Nederland organisaties die je kunnen helpen als je last hebt van financiële zorgen en/of schulden. Om hulp vragen is misschien spannend, maar het geeft rust te weten dat je er niet alleen voor staat.

Wil je graag samen met iemand anders werken aan je geldzaken? Neem contact met ons op!