Jouw geld en jouw privacy

privacy

Je geld en je betaalgegevens zijn van jou, dat is logisch. Steeds meer geldzaken regel je online en contant betalen doen we nog weinig. Vaak word je ook gevraagd om je persoonsgegevens. Dit geeft soms misschien een raar gevoel en toch vul je ze maar in, anders kun je niet verder. Misschien herken je dit. Maar hoe zit het eigenlijk met privacy en hoe houd je je data veilig?

Privacydag
Op 28 januari is het Internationale Dag van de Privacy. Je hoort hier soms veel over, daarom hebben ze er een dag van gemaakt om hierbij stil te staan. En privacy is ook best belangrijk als je er over nadenkt. Dit gaat ook over geld. Er zijn bedrijven uit op persoonlijke data. Want kennis is macht en hier valt voor hen ook geld mee te verdienen.

Delen
Zonder dat je het doorhebt is er best veel over je bekend. Dit komt omdat we steeds meer online delen, bewust èn onbewust. Wie je bent, wat je doet, je leeftijd, wie je vrienden zijn, waar je op vakantie was, je relaties, je gezondheid, je feestjes… Alles wat je met je smartphone, tablet of pc ergens online deelt is in principe te koppelen aan jou! Ook al is veel beveiligd met een wachtwoord en mag dit niet zomaar, toch is data vaak te combineren met andere data, waardoor het bij jou of je apparaat uitkomt.

Doe eens de game Ben jij je telefoon de baas, om meer te ontdekken over privacy via je mobiel.

Beschermd of niet?
Ook al heb je natuurlijk niks te verbergen, toch heb je meestal liever niet dat onbekenden alles over je te weten te komen… bijvoorbeeld over je gezondheid, je privéleven, je inkomen, of je koopgedrag. Alles werkt tegenwoordig zo makkelijk online, dat je snel vergeet dat je zelf gegevens aan het delen bent.

Veel is daarom gelukkig wel afgeschermd. Denk aan je Facebook- en Instagramaccount en je online foto’s en documenten. En natuurlijk is je bankrekening extra goed beveiligd, en ook je e-mail en whatsapp komen mensen niet zomaar in zonder jouw toestemming.

Toch is het niet automatisch zeker dat je gegevens altijd veilig zullen zijn. Er zijn nu eenmaal organisaties die graag zoveel mogelijk over jou willen weten. Bijvoorbeeld verzekeraars en marketingbedrijven. Vaak gaat het gelukkig goed, maar toch is het belangrijk om op te letten wat je wèl en niet deelt als je online bent. Zo weet je zeker dat je er alles aan hebt gedaan!

Hoe bescherm ik mijn persoonsgegevens? 6 tips

  1. Zo min mogelijk digitaal delen is altijd het beste voor je privacy;
  2. Stel je software en apps goed in op privacy. Zo kunnen bijvoorbeeld games en websites niet zomaar bij je informatie. Gegevens delen is een keuze!;
  3. Denk als je online zit na over je ‘digitale voetspoor’: is wat je gedaan hebt interessant voor buitenstaanders? De informatie (zoekresultaten en advertenties) die je vindt is vaak aangepast op wat je op internet hebt gedaan. Wil je dat niet, verwijder dan je cookies en geschiedenis;
  4. Log uit bij social media als Facebook en Instagram als je klaar bent. Het is iets meer moeite, maar zo wordt niet alles gevolgd en worden je reclameadvertenties op social media niet aangepast;
  5. Geef niet zomaar je bankgegevens weg en meld het als je iets niet vertrouwt
  6. Deel alleen je locatie als dat echt nodig en vertrouwd is en schakel de functie daarna weer uit;
  7. Heb je twijfels over iets dat je hebt gedeeld? Kun je het niet zelf verwijderen? Dan heb je ook nog altijd privacyrechten. Je mag in veel situaties bijvoorbeeld een verzoek doen om je gegevens in te zien, of te laten wijzigen of uitwissen. Als de organisatie niet meewerkt, kun je ook nog een klacht indienen bij de Autoriteit Persoonsgegevens.