Jong en een hypotheek?!

Voor jongeren is het tegenwoordig moeilijk om een huis te kopen. Door de stijgende huurprijzen, flexcontracten, studieschulden die meetellen bij het berekenen van je maximale hypotheek én strengere regels, is het steeds lastiger om een hypotheek te krijgen. De gemiddelde werknemer is daarnaast 28 jaar als hij een vast contract krijgt – 4 jaar ouder dan 10 jaar geleden.

Een woning huren of bij de ouders blijven wonen, is voor jongeren een aantrekkelijk alternatief. Gelukkig komen er ook steeds meer mogelijkheden om met een flexibel contract een hypotheek te krijgen.

Wat zijn de opties?

1.Kopen met spaargeld

Als je veel geld hebt gespaard, ben je in staat om van dit geld alsnog een huis te kunnen betalen.

2. Ouders

Steeds meer ouders helpen hun kinderen bij het kopen van een huis. Dit kan door een schenking, of door een hypotheek af te sluiten bij je ouders. De rente daarvan kun je gewoon aftrekken. Je moet dan wel een marktconforme rente betalen en de lening in dertig jaar aflossen. Fiscaal is dat best aantrekkelijk. Je ouders hoeven geen belasting te betalen over de rente-inkomsten.

3. Starterslening

Op www.svn.nl kun je kijken of jouw gemeente startersleningen verstrekt. De starterslening is een tweede hypotheek voor als jouw huis net buiten bereik is. Je kunt hiermee maximaal 20 procent van de koopsom financieren. Het grote voordeel is dat je hierover de eerste drie jaar geen rente en aflossing betaalt.

4. Zoek naar een flexibele hypotheekverstrekker

Ben je zzp’er, uitzendkracht of heb je een tijdelijk contract? Gelukkig zijn er steeds meer hypotheekverstrekkers die ook een lening verstrekken aan flexwerkers. De meeste banken kijken naar je gemiddelde bruto jaarinkomen uit de laatste drie kalenderjaren. Daarbij geldt het laatste jaar als maximum.

5. Betaalbare regio

Wat veel jongeren op dit moment doen, is op zoek gaan naar een woning in betaalbare regio’s als Limburg, Gelderland en Overijssel. Hier is de concurrentie minder groot en zijn de prijzen aanzienlijk lager dan in drukke, populaire steden. Je kunt in deze regio’s voor minder geld een woning vinden.

Ben jij op zoek naar een koophuis of een hypotheek voor jongeren? Bereken hier je maximale hypotheek. Vraag offertes op voor hypotheken voor jongeren bij onder meer IkbenfritsHypotheekvisieHypotheek-Rentetarieven.nlAegon (eigen adviseur of onafhankelijke adviseur), Hypotheek24 en Nationaalbespaarcentrum. Heb je andere vragen? Neem contact met ons op!

Meer informatie

Wil je meer weten over het kopen van een huis als je jong bent? Bekijk dan dit Stappenplan een huis kopen als starter. Heb je een studieschuld? Dit hoeft geen probleem te zijn. Lees hoe je een hypotheek afsluit met studieschuld.