Interview met Lisanne

Ik heb me nooit gerealiseerd hoe fundamenteel financiële zekerheid is. Ik had niet eens geld om met vriendinnen af te spreken!

Wegens privacyoverwegingen zijn de naam en foto veranderd

Bijna alle jongeren moeten, zodra ze 18 jaar zijn, met geldzaken bezig. Toch hoor je er vaak niet zoveel over. Wij interviewen verschillende jongeren om ze te vragen hoe zíj hun geldzaken aanpakken. Lees mee hoe Lisanne dit doet!

Wie ben je?

Hoi ik ben Lisanne, 22 jaar, ik heb een paar jaar aan de Christelijke Hogeschool Ede gestudeerd en nu zit ik in een soort tussenjaar. Ik krijg therapie, verder doe ik vrijwilligerswerk en ben ik mentor van een meisje van 8 jaar.

Wat zijn jouw inkomsten?

Op dit moment krijg ik een bijstandsuitkering en zorgtoeslag. Dat zijn mijn enige inkomstbronnen.

Hoe sta je er financieel voor?

Ik sta er financieel prima voor, ik kan ‘gewoon’ rond komen. Ik let wel op mijn uitgaven maar ik hoef me gelukkig geen zorgen meer te maken over mijn financiën.

Je zegt ‘geen zorgen méér’, is dat anders geweest?

Ik heb tijdens mijn studie van DUO geld geleend. Het was lastig om rond te komen en ik moest de eindjes aan elkaar knopen. Ik heb toen een ‘financieel maatje’ gehad die mij heeft geholpen inzicht te krijgen in mijn inkomsten en uitgaven. Uit mijn gesprek met haar bleek dat ik veel te weinig inkomsten had voor alles wat ik moest betalen. Toen heb ik mijn DUO-lening moeten verhogen. Ik heb me erg druk gemaakt over het feit dat ik meer moest lenen, terwijl je de druk voelt om zo min mogelijk te lenen.

Naast mijn psychische klachten die al heftig genoeg waren, moest ik ook nog mijn geldzaken uitzoeken

Maar later kwamen er andere geldzorgen, omdat mijn DUO-lening weg viel op het moment dat ik mij uitschreef bij mijn studie vanwege psychische klachten. Opeens had ik geen inkomsten meer, behalve een bedrag wat mijn ouders maandelijks overmaakten. Naast mijn psychische klachten die al heftig genoeg waren, moest ik ook nog mijn geldzaken uitzoeken en had ik nauwelijks geld meer om van te leven.

Als ik in aanmerking wilde komen voor een uitkering, moesten mijn ouders me niet te veel geld per maand geven, want dan zeiden ze ‘we zien dat je ouders gewoon voor je kunnen voorzien, je hebt geen uitkering nodig!’. Ik heb me nooit gerealiseerd hoe fundamenteel financiële zekerheid is. Ik had niet eens geld om met vriendinnen af te spreken! Gelukkig krijg in intussen een uitkering. Ik ben ontzettend dankbaar voor het systeem in Nederland, dat ik nu geld krijg van de overheid om van te leven nu ik niet voor mezelf kan voorzien.

Heb jij inzicht in je geldzaken?

Aan het begin van de maand maak ik een begroting. Gedurende de maand hou ik een uitgaventabel bij in Exel. Dit helpt mij heel erg om te weten hoeveel geld ik te besteden heb die maand en om niet voor verrassingen te komen te staan.

Heb je een tip die je mee wil geven?

Als je financiële stress krijgt, ga erover in gesprek. Dit kan met vrienden zijn, maar vaak worden er vanuit je gemeente ‘financiële maatjes’ beschikbaar gesteld met wie jij kunt praten over je geldzorgen.

Lijkt het je leuk om mee te doen met een interview? Of heb jij vragen, maak jij je zorgen over je financiën? Neem contact met ons op!