Iedere keer als ik ging pinnen dacht ik ‘shit, zou dit goed gaan…’

Bijna alle jongeren moeten, zodra ze 18 jaar zijn, wel met geldzaken bezig. Toch hoor je er vaak niet zoveel over. Wij interviewen verschillende jongeren om ze te vragen hoe zij hun geldzaken aanpakken. Lees mee hoe Jojanneke dit doet!

Wie ben je?

Hoi! Ik ben Jojanneke, ik ben 24 jaar en ik doe de PABO. Daarnaast werk ik bij een supermarkt.

Vind je geld belangrijk?

Ik vind geld wel belangrijk, maar tegelijkertijd heeft het niet mijn eerste prioriteit. Ik hoef niet per se het meeste te verdienen, maar het is natuurlijk fijn als je geld hebt en het uit kunt geven. Soms merk ik wel, dat omdat het me niet zoveel interesseert, ik geld makkelijk uit geef. Of bijvoorbeeld bij zorgverzekeringen, zou ik niet zo snel op zoek gaan naar de áller voordeligste. Zolang het geld binnenkomt, en ik heb genoeg om van te leven, vind ik het prima. Geld maakt niet gelukkig, geld maakt dingen wel handig.

Geld maakt niet gelukkig, geld maakt dingen wel handig

Hoe kom je aan geld?

Mijn inkomsten zijn mijn lening bij DUO, zorgtoeslag, loon van de supermarkt waar ik werk en stagevergoeding.

Hoe sta je er financieel voor?

Nu wel goed, ik heb nu structuur en overzicht. Ik ben weer aan het sparen! Daar ben ik zo blij om. Begin vorig jaar zat ik heel erg laag aan de grond, toen moest ik kiezen tussen een leuke conferentie of boodschappen kunnen doen omdat ik zo laag aan de grond zat. Dat gaf heel veel stress. Iedere keer als ik ging pinnen dacht ik ‘shit, zou dit goed gaan…’. MoneyFit heeft me geholpen om overzicht te krijgen bij mijn uitgaven. Ik kreeg een Excel document waarbij ik mijn uitgaven kon invullen. Als tip gaven zij om, wanneer je je rekeningen niet kunt betalen, gewoon te bellen naar instantie. Zij kunnen dan vaak wel iets regelen. Bijvoorbeeld het bedrag verdelen in termijnen.

Heb jij inzicht in je geldzaken? Hou jij je geldzaken bij?

Ik heb nu wel inzicht in mijn geldzaken. Ik ben niet zo goed in het bijhouden van mijn geldzaken. Eerder hoefde ik er ook niet op te letten, want toen ik bij mijn ouders woonde maakte het ook nog niet zoveel uit. Als je jong bent, heb je gewoon geen idee. Als je ouder wordt, komen er toch meer kosten bij kijken en daar moet je wel mee leren omgaan.

Welke tip wil je meegeven?

Als student/jongvolwassene is het altijd goed om in gesprek te gaan over je financiën. Dus als je de kans hebt, ga bij MoneyFit langs! Dan kan een buitenstaander even met je mee kijken naar jouw situatie. Het is goed om open te zijn over je geldzaken en te leren omgaan met je geld.

Lijkt het je leuk om mee te doen met een interview? Of heb jij vragen, maak jij je zorgen over je financiën? Neem contact met ons op!