Hoe kom ik aan een sociale-huurwoning?

Sociale huurwoning

Het is in deze tijd geen geheim dat het vinden van een woning superlastig kan zijn. Het kan zelfs bijna onmogelijk voelen als je niet zo veel geld verdient. Heb je al weleens nagedacht over een sociale-huurwoning?  In Nederland is een deel van de woningen alleen bedoeld voor verhuur aan mensen met een lager inkomen. Hoe zit dat precies en hoe kom je aan zo’n woning? Dat lees je in dit artikel.

Vrije sector of Sociale huur

De huurwoningen in Nederland zijn verdeeld over de vrije sector en de sociale huur. Sociale-huurwoningen zijn woningen die bedoeld zijn voor mensen met een lager inkomen. Deze worden vaak verhuurd door een woningcorporatie. De woningcorporatie regelt de bouw, verhuur en het onderhoud van zo’n woning.

Bij sociale-huurwoningen gelden regels voor de maximale huurprijs en maximale huurverhoging. Daarmee wordt er dus een kans geboden aan mensen die niet zo veel geld hebben. Om in aanmerking te komen voor een sociale-huurwoning mag je inkomen dus niet te hoog zijn. In 2021 is dat prijspeil € 40.024 -, maar dit kan elk jaar veranderen. De maximum huurprijs van een sociale-huurwoning €752,33 bedraagt. Lees hier meer over dit onderwerp.

Hoger inkomen

Als jouw inkomen niet hoger is dan dit bedrag en je graag een sociale-huurwoning wilt, dan moet je je inschrijven als woningzoekende. Dit doe je bij de organisatie die de woningen verdeeld in de gemeente waar jij wil gaan wonen. Het gaat per gemeente verschillend, dus zoek even goed uit hoe het in jouw gemeente werkt. Als je via een online zoekmachine zoekt op ‘sociale huurwoning [naam gemeente]’, dan vind je vrij gemakkelijk waar je je kunt inschrijven als woningzoekende. Je kan ook iemand anders vragen om even met je mee te kijken.

Gemeente en woningcorporatie

In sommige gemeentes heb je een huisvestingsvergunning nodig. Deze vraag je aan bij je gemeente. Op de website van je gemeente kan je vinden of je er een nodig hebt.

Ook de woningcorporatie waar je de woning van wil gaan huren, kan eisen stellen aan jou als huurder. Deze kan je vinden op de website van de woningcorporatie. Als je het niet kan vinden, kan je ook altijd even contact opnemen met de corporatie.

Schrijf je vroeg in

De wachttijd -de tijd dat je ingeschreven staat als woningzoekende, maar nog geen woning toegewezen hebt- kan soms erg lang zijn. Schrijf je daarom zo snel mogelijk in als je graag een sociale-huurwoning wil.

Urgentie

In uitzonderlijke gevallen is het mogelijk om voorrang/urgentie te krijgen op een sociale-huurwoning. Weten of jij in aanmerking komt voor een urgentieverklaring? Kijk eens op deze pagina van de Rijksoverheid.

Heb jij geldzorgen? Twijfel niet en vraag om hulp. Kom met ons in contact via de chat of het contactformulier.

Bron: Rijksoverheid