Geld lenen van vrienden?

lenen

Soms kom je net even geld tekort aan het eind van de maand. Bij wie kun je dan terecht? Je ouders, of misschien wel bij vrienden? Wanneer zij hier niet moeilijk over doen, lijkt lenen soms aantrekkelijk. Maar pas altijd op… je wilt niet dat onenigheid over geld jullie goede relatie in de weg gaat staan.

Zo is er veel om af te wegen, voordat je van jouw directe naasten gaat lenen. Check allereerst altijd of terugbetalen wel mogelijk is en wanneer je dit denkt te gaan doen. Hier mag een ander je ook aan houden.

Hoeveel kun je lenen?
Hoeveel je kunt lenen en terugbetalen, hangt af van je inkomen, woonsituatie en vaste lasten. Maar vergeet ook niet het leenbedrag zelf en de eventuele rente die daarbij hoort. Vrienden en familie rekenen meestal geen (of een lage) rente.

Ook al zullen bekenden niet zo gauw een deurwaarder op je af sturen, het is wel verstandig om afspraken te maken hoe je zo snel mogelijk terugbetaalt. Zo bewaar je de goede band met hen. Echt heldere afspraken maak je door samen vast te leggen hoe en wanneer je de lening gaat aflossen. Dit voorkomt ruzies, wanneer je je ook aan deze afspraken houdt.

Hoe sta jij ervoor?
Denk je dat het nodig is om te gaan lenen? Waarschijnlijk is het goed om eerst je situatie goed op een rijtje te zetten. Dit kan gemakkelijk met de tool Persoonlijk Budgetadvies van het Nibud. Hier kun je al jouw maandelijkse inkomsten en uitgaven invullen. Je krijgt dan direct een helder overzicht van het resultaat. Zo zie je of je echt tekort komt en misschien een keer geld kunt lenen. Maar probeer altijd eerst om zelf je structurele uitgaven te veranderen. Gebruik hiervoor de tips die het Nibud geeft.

Wil jij graag een lening afbetalen, maar weet je niet meer goed hoe? Je kunt hier contact opnemen met een jongerenmaatje.