Achttien jaar, dit moet je allemaal regelen!

achttien jaar worden, belangrijke zaken regelen.

Deze maand schrijven we over iets heel spannends. Iets wat je maar één keer meemaakt en nooit meer zal vergeten. Namelijk 18 jaar worden!

Naast de onvergetelijke versiering en cadeaus is het ook spannend om meerderjarig te zijn. Met een chique term ben je nu ‘bekwaam tot alle handelingen van het burgerlijke leven’. Simpel uitgelegd ben je vanaf nu volwassen. Het is verstandig om je voor te bereiden op je 18e verjaardag. Krijg je hier al de zenuwen van? Geen stress! Wij zochten voor je uit welke belangrijke zaken je niet over het hoofd mag zien!

1. Begin bij het begin: aanvraag DigiD

Om te beginnen is het aanvragen van een DigiD een goeie zet. Met een DigiD log je in op websites van de overheid. Op deze sites kun je belastingaangifte doen, tegemoetkoming scholieren aanvragen of een lening afsluiten. Een DigiD aanvragen kan hier.

2. Sluit een zorgverzekering af

Een zorgverzekering afsluiten is essentieel en verplicht. Voor je 18e verjaardag stond je waarschijnlijk ingeschreven één van je ouders of gratis bij een andere zorgverzekering. Nu is het aan jou om een zorgverzekering af te sluiten. Je zal er bijna keuzestress van krijgen, want Nederland telt er heel veel. De Zorgwijzer voor studenten kan je helpen om je keuze makkelijker te maken.

Als je zelf een zorgverzekering afsluit en dus premie betaalt, kom je in aanmerking voor zorgtoeslag. Zorgtoeslag is een bijdrage van de overheid voor de kosten van je zorgverzekering. Vraag een zorgtoeslag alleen aan via de Belastingdienst.

3. Schrijf je in voor een sociale huurwoning

Uit huis gaan? Maar dat wil ik nog helemaal niet… Al lijkt het ver weg is het toch slim om je alvast in te schrijven voor een sociale huurwoning binnen jouw gemeente. Door dit te doen is de kans groter dat jij in de toekomst sneller een huisje vindt. De wachttijd duurt namelijk enkele jaren! Iedere gemeente heeft hier een andere organisatie voor, dus check dit vooral bij jouw gemeente.

Dit zijn nog lang niet alle veranderingen en belangrijke regelzaken voor het volwassen leven. Deze hele maand bereiden wij jou voor op je 18e verjaardag. Zo kijken we ook nog naar je te ontvangen stufi (studiofinanciering), belastingteruggave en duiken we in de rechten die je hebt als 18-jarige!

Heb je geldzorgen? Wij staan voor je klaar! Samen willen we kijken naar wat voor jou de beste oplossing is. Stuur ons vrijblijvend een bericht via de chat of vul dit formulier in en wij nemen contact op met jou!