5 tips om geld te sparen

Zie 2021 als een frisse start! Een nieuw jaar met nieuwe voornemens. Wil jij gaan sparen? Lees dan deze tips.

Je vraagt je misschien af waar je moet beginnen en hoe je sparen kunt volhouden. Daarvoor hebben wij het volgende rijtje tips bedacht:

  1. Maak een stappenplan. Realiseer je waarom je wil sparen en wat het je oplevert. Bepaal daarna welke spullen je komende weken nodig hebt. Maak een lijstje met spullen die je de komende maand wel en niet mag kopen. Bedenk een bedrag dat je komende weken mag uitgeven en probeer je hier aan te houden.
  2. Zet geld opzij. Heb je een baantje en/of studiefinanciering? Zet na het afbetalen van je vaste kosten, een deel van je salaris en/of studiefinanciering op je spaarrekening. Het Nibud adviseert maandelijks 10% van je salaris opzij te zetten. Heb je een variabel loon? Neem dan het gemiddelde.
  3. Laat je geld thuis. Neem simpelweg niet altijd je portemonnee of pinpas mee, wanneer je weg gaat. Heb je je geld vandaag echt nodig? Maak je lunch van te voren en voorkom dat je overgehaald wordt om een duurder broodje of drankje te kopen.
  4. Bezoek de goedkopere supermarkten. Welke supermarkten zijn er bij jou in de buurt? Zoek de goedkoopste supermarkt uit en vergeet niet onderin de schappen te kijken, hier liggen de goedkopere producten!
  5. Zin om jezelf uit te dagen? Challenge jezelf wanneer je door de supermarkt loopt om een zo goedkoop mogelijke maaltijd te kopen. Daag jezelf uit om zo goedkoop mogelijk en met zo min mogelijk rond te komen.

De laatste taak is om simpelweg te wennen aan jouw nieuwe leefstijl. Door even vol te houden, ben je er zo aan gewend. Straks ken je alle voordelige producten uit je hoofd en is goedkoop rondkomen een makkie!