Eenmaal, andermaal … VERKOCHT!

veiling veilingen veilingsite online bieden

Heb jij een leuk bankstel voor je studentenkamer gezien op een veilingsite, maar weet je niet goed hoe je moet bieden? In dit artikel leggen we uit wat een veiling is en geven we tips om goedkoop te kopen via een veiling.

Wat is een veiling?
Een veiling is een plaats waar producten verkocht worden door mensen erop te laten bieden. Degene die de hoogste bieding doet is de nieuwe eigenaar van het product. Er zijn ook veel online veilingen op internet te vinden. Soms is er een ‘vanaf-prijs’, wat betekent dat je een bod kunt doen vanaf een bepaald minimumbedrag.

Tips voor een goede voorbereiding

1. Wanneer je een product hebt gezien wat je graag zou willen kopen, zoek dan eerst uit wat dit (of een vergelijkbaar) product kost bij een andere winkel. Zo kom je erachter of het wel echt zo goedkoop is als de veilingsite jou laat denken.

2. Bepaal wat jij wilt uitgeven aan het product. Schrijf je maximumbedrag op en houd je hieraan.

3. Zoek uit of en welke extra kosten er nog bijkomen. Denk aan administratiekosten of verzendkosten. Zijn deze heel hoog, dan is het verstandig om goed te bedenken of je dat echt wilt betalen voor het product.

4. Sommige veilingsites organiseren kijkdagen. Op die dagen kun je producten bekijken. Als je bijvoorbeeld een mooie fiets gezien hebt en er is snel een kijkdag: ga erheen! Door het product te zien, kan je beter inschatten of het een goede koop zal zijn.

Tips voor bieden

1. Bied nooit meteen je maximumprijs. Begin lager en, wanneer anderen ook bieden, ga langzaam omhoog.

2. Bied nadat de laatste 10 of 5 minuten van een veiling zijn ingegaan. Eerder starten met bieden geeft meer kans op een hoge eindprijs.

3. Bied niet meer dan 10% boven het bod van degene die voor jou geboden heeft.

4. Stop met bieden wanneer jouw maximumprijs wordt overboden. Wanneer je hoog biedt en de veiling wint, ben je namelijk verplicht het product te kopen. Jammer natuurlijk als je hiervoor meer geld betalen moet dan je eigenlijk had gewild. En daarbij zijn er genoeg aanbiedingen, dus er komt vast wel weer een andere kans.

5. Weet je niet zeker of je het product wilt of is niet duidelijk wat de extra kosten zijn die je moet betalen bovenop je bod? Bied dan niet. Bij twijfel: niet doen!

Geplaatst in

Lees ook

Tips om grip te houden op je portemonnee

Als je bij jezelf (of bij iemand in je omgeving) merkt dat je veel geld uitgeeft aan games ...
Lees meer

Wat is een startkwalificatie?

Een startkwalificatie vergroot de kans op een (latere) baan. Tot je 18e jaar heb je kwalificatieplicht. Dit betekent: ...
Lees meer

Situaties waarin je gemakkelijker gokt

Weet jij wat de risicosituaties zijn om te gaan gokken? Dit zijn de plekken of momenten waarop je ...
Lees meer

Heb je vragen?

Met 18 jaar ben je opeens zelf verantwoordelijk en aansprakelijk voor geldzaken. Best lastig als je dat nog niet eerder gedaan hebt. Onze vrijwilligers willen je vragen graag beantwoorden. Durf te vragen! Mag ook anoniem natuurlijk.