Eenmaal, andermaal … VERKOCHT!

veiling veilingen veilingsite online bieden

Heb jij een leuk bankstel voor je studentenkamer gezien op een veilingsite, maar weet je niet goed hoe je moet bieden? In dit artikel leggen we uit wat een veiling is en geven we tips om goedkoop te kopen via een veiling.

Wat is een veiling?
Een veiling is een plaats waar producten verkocht worden door mensen erop te laten bieden. Degene die de hoogste bieding doet is de nieuwe eigenaar van het product. Er zijn ook veel online veilingen op internet te vinden. Soms is er een ‘vanaf-prijs’, wat betekent dat je een bod kunt doen vanaf een bepaald minimumbedrag.

Tips voor een goede voorbereiding

1. Wanneer je een product hebt gezien wat je graag zou willen kopen, zoek dan eerst uit wat dit (of een vergelijkbaar) product kost bij een andere winkel. Zo kom je erachter of het wel echt zo goedkoop is als de veilingsite jou laat denken.

2. Bepaal wat jij wilt uitgeven aan het product. Schrijf je maximumbedrag op en houd je hieraan.

3. Zoek uit of en welke extra kosten er nog bijkomen. Denk aan administratiekosten of verzendkosten. Zijn deze heel hoog, dan is het verstandig om goed te bedenken of je dat echt wilt betalen voor het product.

4. Sommige veilingsites organiseren kijkdagen. Op die dagen kun je producten bekijken. Als je bijvoorbeeld een mooie fiets gezien hebt en er is snel een kijkdag: ga erheen! Door het product te zien, kan je beter inschatten of het een goede koop zal zijn.

Tips voor bieden

1. Bied nooit meteen je maximumprijs. Begin lager en, wanneer anderen ook bieden, ga langzaam omhoog.

2. Bied nadat de laatste 10 of 5 minuten van een veiling zijn ingegaan. Eerder starten met bieden geeft meer kans op een hoge eindprijs.

3. Bied niet meer dan 10% boven het bod van degene die voor jou geboden heeft.

4. Stop met bieden wanneer jouw maximumprijs wordt overboden. Wanneer je hoog biedt en de veiling wint, ben je namelijk verplicht het product te kopen. Jammer natuurlijk als je hiervoor meer geld betalen moet dan je eigenlijk had gewild. En daarbij zijn er genoeg aanbiedingen, dus er komt vast wel weer een andere kans.

5. Weet je niet zeker of je het product wilt of is niet duidelijk wat de extra kosten zijn die je moet betalen bovenop je bod? Bied dan niet. Bij twijfel: niet doen!

06 juni 2017

Geplaatst in

Lees ook

Week van het geld

Week van het geld

De Week van het geld begint dit jaar op maandag 28 maart! Deze week draait om het goed ...
Lees meer

Hoe rood ben jij?

Wil je weten wat jouw rood-score is? Beantwoord de 7 vragen.
Lees meer

Zelftest gokken

Ongemerkt kan het snel gaan met je geld als je graag gokt. Doe de zelftest om na te gaan ...
Lees meer
Wie betaalt wat in een relatie

Verliefd! Wie betaalt wat?

Wie betaalt wat in jullie relatie? Hoe verdelen jullie de kosten? En hoe zit dat met sparen? Hier ...
Lees meer

Jongeren hebben vaker een baan

Deze week verscheen een artikel dat jongeren vaker dan gemiddeld betaald werk hebben. Dat is goed nieuws! De ...
Lees meer

Heb je vragen?

Met 18 jaar ben je opeens zelf verantwoordelijk en aansprakelijk voor geldzaken. Best lastig als je dat nog niet eerder gedaan hebt. Onze vrijwilligers willen je vragen graag beantwoorden. Durf te vragen! Mag ook anoniem natuurlijk.