Een zorgverzekering, moet dat?

zorgverzekering verplicht

Wist je dat het in Nederland verplicht is om een zorgverzekering te hebben?

Tot en met je 17e jaar is het gratis, vanaf je 18e jaar moet je een vast bedrag per maand betalen. Als je geen zorgverzekering hebt, krijg je allerlei boetes en krijg je een schuld. Je kunt al een zorgverzekering afsluiten vanaf ongeveer 80 euro per maand. Dat klinkt als een hoog bedrag, maar vaak kun je zorgtoeslag krijgen.

Waarom is een zorgverzekering belangrijk?
Zorg is duur. Stel dat je een ongeluk krijgt of ernstig ziek wordt, dan is het onbetaalbaar om de ziekenhuiskosten te betalen. Denk aan bedragen van 10.000 of 100.000 euro. Dat is niet te doen! Daarom heeft de overheid een basiszorgverzekering verplicht gesteld. Zo weet de overheid zeker dat iedereen de zorg kan krijgen die hij of zij nodig heeft. Houd er wel rekening mee dat er een eigen risico van toepassing is. Dit betekent dat je het eerste deel van (bepaalde) zorgkosten zelf betaalt. In 2018 is het eigen risico 385 euro.

Wat gebeurt er als je geen verzekering sluit?
1. Eerst krijg je een dringende brief van het Zorginstituut Nederland om je alsnog te verzekeren.
2. Als je dat niet binnen 3 maanden doet, krijg je een forse boete.
3. Na twee boetes meldt het Zorginstituut jou zelf aan bij een (dure) zorgverzekeraar. De premie gaat automatisch van je inkomen af, daar kun je niets tegen doen. Of, als je geen inkomen hebt, krijg je een rekening.
4. Als je ziek wordt terwijl je nog geen verzekering hebt, dan draai je zelf op voor de medische kosten. Meer informatie over de gevolgen als je niet verzekerd bent, vind je hier.

Tip: Een zorgverzekering is dus verplicht, maar hoe kies je één die bij je past? Lees daarvoor dit artikel.

Tip: Of (en hoeveel) zorgtoeslag je kunt krijgen, hangt onder andere af van je inkomen. Check op www.belastingdienst.nl/rekenhulpen/toeslagen hoeveel je kunt krijgen. Je kan de toeslag daar ook gelijk aanvragen. Daarvoor heb je een DigiD nodig. Die kun je aanvragen via www.digid.nl.

Tip
: Als je vragen hebt: bel of mail met de zorgverzekeringslijn. Zij geven gratis advies en tips, bijvoorbeeld wat je kunt doen als je niet kunt betalen. Bel gratis 0800 64 64 6444 of mail: info@zorgverzekeringslijn.nl

26 januari 2017

Geplaatst in ,

Lees ook

Hoe rood ben jij?

Wil je weten wat jouw rood-score is? Beantwoord de 7 vragen.
Lees meer

Zelfstandig wonen, wat kost dat?

Bereken voordat je op jezelf gaat wonen of je inkomsten al hoog genoeg zijn voor de bijkomende kosten. ...
Lees meer

Geld verdienen, hoe doe je dat?

De 16-jarige Beau Jessup uit Engeland verdient haar geld in elk geval op een heel creatieve manier: ze ...
Lees meer
cv

Opvallen met een sterk cv

Ga je solliciteren? Steek tijd in je cv! Met een opvallend en sterk cv sta je 1-0 voor. ...
Lees meer

Heb je vragen?

Met 18 jaar ben je opeens zelf verantwoordelijk en aansprakelijk voor geldzaken. Best lastig als je dat nog niet eerder gedaan hebt. Onze vrijwilligers willen je vragen graag beantwoorden. Durf te vragen! Mag ook anoniem natuurlijk.