Een woning kopen.. hoe werkt dat?

huis_kopen_starter

Het is ‘gekkenhuis’ op de woningmarkt. Voor jou als starter, die misschien (bijna) is afgestudeerd, is het een moeilijke tijd om een huis te kopen. Maar blijven huren of thuis blijven wonen is ook niet altijd wat je wilt. Wat moet je doen om een koophuis te krijgen?

Krapte
Je hoort het af en toe wel in het nieuws: de woningmarkt is op dit moment heel krap. Dat betekent dat het aanbod laag is en de beschikbare huizen meestal duur. Wanneer jij (met of zonder partner) aan het kopen van een huis denkt, heb je dat vast al wel gemerkt. Maar als je een regelmatig inkomen hebt, dan kun je nog steeds goed overwegen om een huis te kopen. Laat je niet direct uit het veld slaan!

Hoe het werkt
Een huis kopen begint met twee dingen: oriënteren en budgetteren. Voordat je de sleutel van je eigen huis eindelijk hebt, moet er aardig veel gebeuren. En er komen allerlei vragen op je af, zoals:
– Wat is mijn maximale hypotheek?
– Heb ik een makelaar nodig?
– Met welke vaste en eenmalige kosten krijg ik te maken?
Op deze pagina van Vereniging Eigen Huis vind je hierover veel handige informatie en tips!

Wanneer je dit allemaal helder hebt, kun je huizen gaan bezichtigen. Een andere optie is om te gaan kijken naar het kopen van een nieuwbouwwoning of een stuk grond om zelf een huis te bouwen. Belangrijk is daarbij om je goed te laten adviseren wat voor jou haalbaar is.

Je nieuwe woning in 5 stappen
1. Heb je een bestaande woning gevonden die perfect is voor jou? Dan begint de volgende fase: het bieden. Hier vind je sterke tips en adviezen over het openingsbod, waardebepaling en onderhandelen.
2. Daarna volgt altijd een bouwkundige keuring, het opstellen en tekenen van de koopovereenkomst en je moet de financiering (hypotheek) rond krijgen.
3. Nog onzekerheden bij het tekenen? Spreek dan ook ontbindende voorwaarden af. In bepaalde lastige situaties kun je dan gelukkig nog onder de koop uit.
4. Neem de tijd om je goed te informeren over hypotheken! Hier vind je een checklist hypotheken, zodat je niets belangrijks vergeet.
5. Alles geregeld en in orde? Dan volgt op de afgesproken datum de overdracht van de woning. De verhuizing kan beginnen!

Nieuwbouw
Voor nieuwbouwwoningen en het (laten) bouwen van een woning, gelden wat andere stappen. Via deze pagina van Vereniging Eigen Huis vind je bij alle thema’s hierover goede informatie. Zeker het overwegen waard!

Andere kosten
Ga je verhuizen? Naast je hypotheek (en huur), zijn er ook kosten als energie, water, belastingen, heffingen, verzekeringen en natuurlijk de verhuiskosten. Vergeet deze niet mee te nemen in je begroting.

Extra lichtpuntje: overdrachtsbelasting vervalt
Om starters tot 35 jaar op de woningmarkt te steunen, heeft de regering pas besloten om per 1 januari 2021 voor hen de overdrachtsbelasting te schrappen. Dat kost normaal 2% bovenop het aankoopbedrag (bij huizen tot max 4 ton). Op een woning van 250.000 euro scheelt dat 5.000 euro!

> Artikel van Kassa over de gekte op de woningmarkt

14 november 2020

Geplaatst in

Lees ook

Hoe rood ben jij?

Wil je weten wat jouw rood-score is? Beantwoord de 7 vragen.
Lees meer

Goktest

Ben jij iemand die een wel eens een gokje waagt?
Lees meer

Gokken, welk type speler ben jij?

De ene persoon die gokt is de andere niet. Er zijn verschillende typen spelers, variërend van gokken uit ...
Lees meer

Heb je vragen?

Met 18 jaar ben je opeens zelf verantwoordelijk en aansprakelijk voor geldzaken. Best lastig als je dat nog niet eerder gedaan hebt. Onze vrijwilligers willen je vragen graag beantwoorden. Durf te vragen! Mag ook anoniem natuurlijk.