Duurzame alternatieven voor elke dag

Het hoeft niet duur te zijn om voor alledaagse producten duurzame alternatieven te vinden. Met een kleine investering hier en daar kun je zelfs kosten besparen!
Alternatieven voor single use producten
We gebruiken veel alledaagse producten die we na één keer gebruiken weg moeten gooien. Denk aan wattenschijfjes, plastic rietjes, coffee to go-bekers, waterflesjes uit de supermarkt, keukenrol papier, boterhamzakjes, etc. Gebruik liever katoenen wattenschijfjes en keukenhanddoeken die je in de was kunt doen, metalen rietjes, een lunchtrommel, en neem zelf een fles of beker mee als je onderweg gaat. Dit zijn slechts een paar voorbeelden! Struin het internet af voor alle alternatieven voor wegwerpproducten. Investeer dus in producten die je langer kunt gebruiken – dat kost je dan een keer geld, maar uiteindelijk kun je er veel geld mee besparen, omdat je het voor lange tijd niet weer hoeft aan te schaffen.
Plasticvrij
Plastic is een van de grootste natuurvervuilers. Gelukkig zijn er steeds meer alternatieven om plastic producten en verpakkingen te vervangen. Zo kun je een tandenborstel van bamboe kopen en zeep- en shampooblokjes verpakt in karton. Ook kun je in plaats van de plastic tasjes die je in de winkel krijgt (bij fruit en groente) of koopt (aan de kassa), gemakkelijk je eigen tas meenemen.
Kleding
Wist je dat voor het produceren van een spijkerbroek duizenden liters water nodig zijn? Geef kleding een tweede leven door het te ruilen, of bied kleding die je niet meer draagt aan op een verkoopplatform. Als je zelf iets nieuws zoekt, kun je dit ook tweedehands kopen op zo’n platform of bij een kringloopwinkel. Dat is vaak veel goedkoper dan nieuwe kleding, en ontzettend goed voor het milieu.
Een tweede leven
Op zoek naar een bepaald product zoals een boek, radio, kast of schilderij? Heb je al gekeken bij de kringloopwinkel of op Marktplaats.nl? Tweedehands producten kopen is beter voor het milieu, en ook goed voor je portemonnee. Of misschien kun je iets gebruiken wat je anders zou weggooien: heb je er bijvoorbeeld weleens aan gedacht om een glazen jampot af te wassen en daarna te gebruiken om rijst in te bewaren? Welke dingen kun jij een tweede leven geven?
Heb jij nog een goede tip voor een duurzaam alternatief? Deel het met ons op Facebook of Instagram!
Lees ook
Week van het geld
Jong en een hypotheek?!
Studiefinanciering op het hbo of wo: een lening of een gift?
Hoe vind ik werk?
Heb je vragen?
Met 18 jaar ben je opeens zelf verantwoordelijk en aansprakelijk voor geldzaken. Best lastig als je dat nog niet eerder gedaan hebt. Onze vrijwilligers willen je vragen graag beantwoorden. Durf te vragen! Mag ook anoniem natuurlijk.