Duurzame alternatieven voor elke dag

plastic tas kosten besparen

Het hoeft niet duur te zijn om voor alledaagse producten duurzame alternatieven te vinden. Met een kleine investering hier en daar kun je zelfs kosten besparen!

Alternatieven voor single use producten

We gebruiken veel alledaagse producten die we na één keer gebruiken weg moeten gooien. Denk aan wattenschijfjes, plastic rietjes, coffee to go-bekers, waterflesjes uit de supermarkt, keukenrol papier, boterhamzakjes, etc. Gebruik liever katoenen wattenschijfjes en keukenhanddoeken die je in de was kunt doen, metalen rietjes, een lunchtrommel, en neem zelf een fles of beker mee als je onderweg gaat. Dit zijn slechts een paar voorbeelden! Struin het internet af voor alle alternatieven voor wegwerpproducten. Investeer dus in producten die je langer kunt gebruiken – dat kost je dan een keer geld, maar uiteindelijk kun je er veel geld mee besparen, omdat je het voor lange tijd niet weer hoeft aan te schaffen.

Plasticvrij

Plastic is een van de grootste natuurvervuilers. Gelukkig zijn er steeds meer alternatieven om plastic producten en verpakkingen te vervangen. Zo kun je een tandenborstel van bamboe kopen en zeep- en shampooblokjes verpakt in karton. Ook kun je in plaats van de plastic tasjes die je in de winkel krijgt (bij fruit en groente) of koopt (aan de kassa), gemakkelijk je eigen tas meenemen.

Kleding

Wist je dat voor het produceren van een spijkerbroek duizenden liters water nodig zijn? Geef kleding een tweede leven door het te ruilen, of bied kleding die je niet meer draagt aan op een verkoopplatform. Als je zelf iets nieuws zoekt, kun je dit ook tweedehands kopen op zo’n platform of bij een kringloopwinkel. Dat is vaak veel goedkoper dan nieuwe kleding, en ontzettend goed voor het milieu.

Een tweede leven

Op zoek naar een bepaald product zoals een boek, radio, kast of schilderij? Heb je al gekeken bij de kringloopwinkel of op Marktplaats.nl? Tweedehands producten kopen is beter voor het milieu, en ook goed voor je portemonnee. Of misschien kun je iets gebruiken wat je anders zou weggooien: heb je er bijvoorbeeld weleens aan gedacht om een glazen jampot af te wassen en daarna te gebruiken om rijst in te bewaren? Welke dingen kun jij een tweede leven geven?

Heb jij nog een goede tip voor een duurzaam alternatief? Deel het met ons op Facebook of Instagram!


 

19 april 2021

Geplaatst in

Lees ook

Hoe rood ben jij?

Wil je weten wat jouw rood-score is? Beantwoord de 7 vragen.
Lees meer
Kan ik belasting terugvragen over mijn salaris?

Kan ik belasting terugvragen over mijn salaris?

Is er belasting ingehouden op je inkomen? Misschien heb je wel recht op belastingteruggave. Wij leggen uit hoe ...
Lees meer

Gezellig en goedkoop

Het zijn de laatste weken van 2019, wat betekent dat het voor de meeste scholen kerstvakantie is. Veel ...
Lees meer

Een alternatieve game, iets voor jou?

Gamen wordt vaak geassocieerd met een computer, PlayStation, Xbox of je mobiel. Dat is ook wel logisch, want ...
Lees meer

Heb je vragen?

Met 18 jaar ben je opeens zelf verantwoordelijk en aansprakelijk voor geldzaken. Best lastig als je dat nog niet eerder gedaan hebt. Onze vrijwilligers willen je vragen graag beantwoorden. Durf te vragen! Mag ook anoniem natuurlijk.