Creatief in je vrije tijd

MoneyFit 20200716 vrije tijd creatief hobby

Creatief bezig zijn is goed ter ontspanning, en een creatieve hobby hoeft niet duur te zijn! We geven graag wat voorbeelden waar je mee aan de slag kunt.

Tekenen

In principe kun je al aan de slag als je potlood en papier in huis hebt. Als je het ontzettend leuk blijkt te vinden, kun je materiaal aanschaffen waar je meer mee kunt. Bedenk dan of je wil investeren in kwaliteit (duurzaam, gaat langer mee) of voor een goedkopere optie gaat die wat minder lang mee gaat. Naast tekenen kun je ook schilderen een kans geven!

Hout bewerken

Maak iets moois met hout! Hiermee werk je ook aan je klusvaardigheid. Je kunt zelf iets ontwerpen van verschillende planken hout, of een bestaand meubelstuk restaureren naar iets moois. Bezoek daarvoor eens de kringloop en kijk wat je daar kunt vinden!

Breien en haken

Maak je eigen creaties met behulp van garen en een brei- of haaknaald! Met een beetje oefening kun je dit zelfs tijdens het Netflixen. Op YouTube kun je instructie- en uitlegfilmpjes vinden, en via Google allerlei patronen en ideeën om te maken. Hoe cool is het om van een bolletje garen zelf lapjes, knuffels of zelfs kleding te maken? Je kunt ook dingen haken/breien die andere wegwerpartikelen vervangen, zoals herbruikbare wattenschijfjes.

Muziek

Muziek valt absoluut ook onder creatieve hobby’s die ontspannend werken. In dit artikel lees je hoe je betaalbaar kunt beginnen met het maken van muziek.

Schrijven

Heb je al eens geprobeerd een verhaal te schrijven? Er zijn genoeg hulpmiddelen om van start te gaan! Op internet is genoeg inspiratie in de vorm van kleine schrijfopdrachten te vinden, en ook tips over hoe je begint aan een verhaal.

Kaarten maken

De postzegels worden er niet goedkoper op, maar je kunt goed besparen op post versturen door je eigen kaarten te maken. Onze tip: koop dik papier/karton met verschillende prints en een lijmroller, of ga aan de slag met potlood en gekleurde pennen. Een handgemaakte kaart is leuk om te maken en te krijgen!

Maak je eigen planner/agenda

Een grote hit op Instagram en Pinterest: de Bullet Journal. Dat is een leeg notitieboek (met stippen- ipv lijntjespapier) die je zelf maakt tot een planner die werkt voor hoe jij dingen aanpakt. Daarnaast kun je hem versieren zoals jij het wilt, zoals met handlettering, tekeningen, washi tape, papier met print, etc. Als je inspiratie nodig hebt, zoek dan eens online naar voorbeelden.

Wat doe jij graag in je vrije tijd? Mocht je goed worden in je nieuwe creatieve hobby, dan kun je er misschien zelfs nog geld aan verdienen. Probeer eens of een vriend of familielid iets wil kopen dat jij handgemaakt hebt!

16 juli 2020

Geplaatst in

Lees ook

Week van het geld

Week van het geld

De Week van het geld begint dit jaar op maandag 28 maart! Deze week draait om het goed ...
Lees meer

Hoe rood ben jij?

Wil je weten wat jouw rood-score is? Beantwoord de 7 vragen.
Lees meer

Compensatie bij vertraging afstuderen

Ben jij student en bezig met afstuderen? De minister van Onderwijs heeft een compensatie aangekondigd voor studenten die ...
Lees meer

Kan ik studeren met een verblijfsvergunning?

Met een verblijfsvergunning mag je studeren. Je kúnt ook recht hebben op studiefinanciering.  Ook als niet-Nederlander met een verblijfsvergunning ...
Lees meer

Gratis gokken: wel het plezier, niet de kosten!

Is gokken jouw hobby? Heb je er veel plezier in, maar wil je er niet teveel geld aan ...
Lees meer

Heb je vragen?

Met 18 jaar ben je opeens zelf verantwoordelijk en aansprakelijk voor geldzaken. Best lastig als je dat nog niet eerder gedaan hebt. Onze vrijwilligers willen je vragen graag beantwoorden. Durf te vragen! Mag ook anoniem natuurlijk.