Budgettips voor als je op kamers gaat

pexels-kelly-lacy-2949992

Ben jij na de zomer van plan op kamers te gaan, of ben je net over? Dan kan er veel op je afkomen. Ineens ga je meer dingen zelf betalen. Hoe zorg je ervoor dat je goedkoop kunt leven als student op kamers? In dit artikel geven wij je een paar goede tips!

1. Financieel overzicht. Zet hierin wat je inkomsten zijn (uit een bijbaan, subsidie, tegemoetkoming van ouders etc.) en je vaste en variabele uitgaven. Wanneer je uitgaven hoger zijn dan je inkomsten, ga dan op zoek naar een (andere) bijbaan waarbij je meer verdient of bekijk hoe je je uitgaven kunt verminderen.

2. Sparen. Probeer elke maand een bedrag te sparen, door het opzij te zetten op een andere rekening (je spaarrekening). Zo bouw je een buffer op voor wanneer je minder te besteden hebt.

3. Tweedehands inrichten. Richt je kamer voordelig in door tweedehands meubels te kopen. Kijk op Marktplaats of ga (als dat weer kan) naar de plaatselijke kringloop. Je zult versteld staan van de vele stoelen, tafels en banken die je daar voor een klein prijsje kunt meenemen. Een gezellige kamer hoeft dus niet veel te kosten!

4. Haal je boodschappen goedkoop. Ga niet naar de dure supermarkten, maar naar voordeelsupermarkten. Of koop producten van het huismerk in plaats van de bekende merken. En haal je groenten en fruit op de markt. Gezellig en een stuk goedkoper!

5. Sport gratis. Zet je dure sportabonnement stop en ga hardlopen in het park. Of zoek naar studentenkortingen bij sportgelegenheden in jouw stad. Dit kan soms flinke korting opleveren!

6. Eet samen met anderen. Elke avond voor jezelf koken of samen eten met vrienden of huisgenoten, waarbij steeds een ander kookt. Het tweede blijkt in de meeste gevallen goedkoper te zijn. Kook dus zoveel mogelijk samen. Dit scheelt je een boel boodschappenkosten op jaarbasis en is bovendien ook gezellig!

7. Koop geen dingen die je niet kunt betalen. Lenen lijkt misschien een goede optie om snel iets te kunnen kopen, maar uiteindelijk moet je het later alsnog terugbetalen. Zorg dus dat je eerst zelf voldoende geld hebt, voordat je dingen aanschaft. Een tijdje wachten om iets zelf te kunnen betalen is beter dan een schuld door een lening.

05 februari 2021

Geplaatst in , ,

Lees ook

Week van het geld

Week van het geld

De Week van het geld begint dit jaar op maandag 28 maart! Deze week draait om het goed ...
Lees meer

Hoe rood ben jij?

Wil je weten wat jouw rood-score is? Beantwoord de 7 vragen.
Lees meer

Bijna opgelicht!

"Het droombod dat ik kreeg voor mijn oude piano op een advertentiesite, werd een nachtmerrie toen bleek dat de ...
Lees meer

10 best betaalde banen voor jongeren

Als je wat extra's wil verdienen om leuke dingen te doen of bijvoorbeeld te sparen, kun je een ...
Lees meer

Bespaartips voor een leuke zomer!

Het is zomer! Een tijd van vrij zijn, leuke dingen doen en genieten van het mooie weer. Juist ...
Lees meer

Heb je vragen?

Met 18 jaar ben je opeens zelf verantwoordelijk en aansprakelijk voor geldzaken. Best lastig als je dat nog niet eerder gedaan hebt. Onze vrijwilligers willen je vragen graag beantwoorden. Durf te vragen! Mag ook anoniem natuurlijk.