Betaal jij teveel voor je studentenkamer?

Als student is het een hele klus om een leuke en betaalbare woonruimte te vinden. Mocht je er dan eenmaal een vinden, hoe weet je dan dat je niet teveel geld betaalt voor jouw stekkie?
Er zijn studenten die teveel voor hun kamer betalen, zonder dat ze het weten. Op jaarbasis kan dit om een flink bedrag gaan. Neem jouw kamer eens onder de financiële loep en ontdek wat de wettelijke huurprijs is voor jouw kamer. Dit kan via de website van de landelijke studentenvakbond voor en door studenten.
Als je meer betaalt voor je kamer dan de wettelijke huurprijs (let op: dit gaat om de kale huurprijs, dus zonder gas/water/elektra en de servicekosten), kan het waardevol zijn om naar de huurcommissie te stappen. Zij beoordelen de situatie en mogelijk krijg je het bedrag aan huur dat je teveel hebt betaald via hen terug.
Wanneer je woont in een vrije sector woning, is er geen maximum. De huurprijs wordt bepaald door de verhuurder samen met de huurder. Voor sociale huurwoningen en studentenkamers kun je je huurprijs ook berekenen op basis van een puntensysteem van de overheid. Met dit puntensysteem bereken je de kwaliteit van je huurwoning of studentenkamer.
Lees ook
Week van het geld
Op tijd je studiefinanciering stopzetten
Compensatie voor studenten?
Tips om grip te houden op je portemonnee
Heb je vragen?
Met 18 jaar ben je opeens zelf verantwoordelijk en aansprakelijk voor geldzaken. Best lastig als je dat nog niet eerder gedaan hebt. Onze vrijwilligers willen je vragen graag beantwoorden. Durf te vragen! Mag ook anoniem natuurlijk.