Besparen tijdens de kortere dagen

pexels-taryn-elliott-4390581

Op 21 december was het de kortste dag van 2020. De dagen rond Kerst en oud en nieuw zijn vaak gezellig, maar ook wel donker. Het lijken door de lockdown misschien de goedkoopste feestdagen ooit, maar schijn bedriegt. Zeker in deze ‘eenzame’ en eentonige tijd gaan veel mensen makkelijker (online) geld uitgeven. Hoe werkt dit en hoe houd je dit binnen de perken?

’s Ochtends breekt het daglicht nu laat door en al in de namiddag wordt het donker. Dit kan echt invloed hebben op je humeur, want je krijgt minder daglicht op je huid en ogen, waardoor je minder ‘positieve’ stofjes aanmaakt. Onbewust ga je op zoek naar manieren om dit te compenseren.

Reclamecampagnes spelen juist nu heel slim op je gevoel en stemming in. Mensen die toch al gevoelig waren voor een winterdip, zullen zichzelf graag ’troosten’ door veel lekkers en cadeautjes te kopen. Vaak gebeurt dit dus niet eens helemaal bewust!

Donkere-dagen-tips
Als je dit wel (een beetje) herkent, hoe voorkom je dan dat dit lichtelijk uit de hand loopt? We hebben een paar nuttige tips voor je!

  1. In de supermarkten zie je veel chocola, speculaas en oliebollen. Zorg dat je gewone maaltijden niet overslaat en genoeg eet. Wanneer je lekkers ziet liggen, zul je hier minder snel voor vallen.
  2. Probeer een normaal slaapritme te houden, ook al is het buiten korter licht. Veel mensen denken dat een tijdje slecht slapen geen ramp is. Maar je kunt hierdoor minder goed nadenken en beslissingen nemen, ook over je geld. Wie goed slaapt is stabieler en voelt zich beter en fitter!
  3. Laat je niet overhalen tot aankopen. Er zijn veel bedrijven die je juist nu wijsmaken dat je moet overstappen op een nieuw(e) abonnement of verzekering. Of dat je aan een nieuw apparaat toe bent. Bekijk nuchter of je het echt nodig hebt. En bedenk: is het echt mijn eigen keus of idee? Bij twijfel… zeg nee!
  4. Zoek het licht op! Vooral ’s morgens is het soort lichtkleur heel geschikt om goed wakker te worden (echt waar). Ga een blokje om en je bent je ochtendhumeur vaak al een stuk kwijt.
  5. Eet gezond en beweeg. Ga wandelen overdag (zo koud is het tenslotte niet…) of pak vaker je fiets. En neem af en toe extra vitaminen van een stuk fruit of (snack)groente. Als je je fitter voelt zul je minder snel impulsuitgaven doen.
  6. Tot slot: besteed aandacht aan ervaringen, niet aan spullen. Er wordt je online en in de mail van alles aangeboden. Maar volgens onderzoek word je van iets kopen maar heel kort gelukkig. Je kunt zelfs flink spijt krijgen van een dure aankoop, als de spanning van het ‘willen hebben’ weg is. Leuke en mooie ervaringen met vrienden of familie zijn vaak goedkoper en vooral duurzamer. Die geven je veel meer geluk, omdat je ze niet snel vergeet. Zeker in deze tijd helpt het om die te koesteren.

22 december 2020

Geplaatst in ,

Lees ook

Week van het geld

Week van het geld

De Week van het geld begint dit jaar op maandag 28 maart! Deze week draait om het goed ...
Lees meer

Hoe rood ben jij?

Wil je weten wat jouw rood-score is? Beantwoord de 7 vragen.
Lees meer

Schulden? Zoek hulp!

Steeds meer mensen zoeken hulp bij schulden, meldt dit artikel van de NOS. Heb jij schulden, of misschien ...
Lees meer
Studenten startkwalificatie

Wat is een startkwalificatie?

Een startkwalificatie vergroot de kans op een (latere) baan. Tot je 18e jaar heb je kwalificatieplicht. Dit betekent: ...
Lees meer

Slim online winkelen!

Steeds meer jongeren winkelen online. De webwinkels hebben tegenwoordig een behoorlijk uitgebreid en gevarieerd aanbod: kleding, technische artikelen, ...
Lees meer

Heb je vragen?

Met 18 jaar ben je opeens zelf verantwoordelijk en aansprakelijk voor geldzaken. Best lastig als je dat nog niet eerder gedaan hebt. Onze vrijwilligers willen je vragen graag beantwoorden. Durf te vragen! Mag ook anoniem natuurlijk.