Beleggen voor beginners

Goede

Beleggen: je hoort er wel eens iets over, maar voor beginners is het vaak een ver-van-mijn-bedshow. Kreten als ‘daar verlies je alleen maar geld mee’, ‘dat is alleen voor rijke mensen’ of ‘dat is veel te ingewikkeld’ zijn je misschien al om de oren gevlogen. Gelukkig is niets van dat alles waar. We hopen je een beetje wegwijs te maken in beleggersland, en de term ‘beleggen’ iets minder ingewikkeld voor je te maken.

Wat is beleggen precies?

Beleggen is een manier om je geld ergens in te investeren, met als doel je geld te laten groeien. Die groei wordt ook wel ‘rendement’ genoemd. Dat kan door het op een spaarrekening te zetten (waarvoor je spaarrente ontvangt), maar dat kan ook op andere manieren. Beleggers investeren hun geld vaak in een bepaald bedrijf, een sector, een land of een fonds waarin zij vertrouwen hebben dat het groeit. Met groei is namelijk de kans heel groot dat het geïnvesteerde geld meer waard wordt. Stel je koopt een belegging van een IT bedrijf voor € 100,-. Het gaat erg goed met dit bedrijf en het behaalt grote winst. Doordat er meer beleggers vertrouwen krijgen in dit bedrijf, is de vraag groot en stijgt de prijs. De kans is groot dat jouw € 100,- na een tijdje meer waard is geworden. Uiteraard kan het ook zijn dat jouw belegging minder waard wordt. Dit is het risico dat bij beleggen hoort. Er zijn allerlei vormen, manieren, strategieën en beleggingsvormen waarin je je kunt verdiepen. Het is handig om je vooraf goed in te lezen en om voorbereid aan de slag te gaan. Maar vergeet niet dat het ‘verdiepen’ in het beleggen nooit ophoudt. Het is een erg dynamische wereld. Soms kan het ook helpen om ‘gewoon’ (voorzichtig) te beginnen en van daaruit verder te leren. Hieronder nemen we je mee in een aantal stappen om te beginnen met beleggen.

Stap 1: Informeer jezelf goed

Heb je nog geen ervaring? Dan zullen er veel nieuwe termen op je afkomen.

Zorg ervoor dat je op de hoogte bent van de basistermen. Via jouw bank of zogenaamde ‘brokers’, kun je ook veel informatie opdoen. Probeer je te verdiepen in de verschillende beleggingsproducten (zoals aandelen, obligaties of beleggingsfondsen) en kijk eens naar de bedrijven of organisaties die deze beleggingsproducten aanbieden. Om nog meer slimme tips te krijgen over starten met beleggen, kan deze pagina handig zijn. Met meer kennis, kan je beter van start gaan.

Stap 2: Bepaal je doel

Waarom wil je beginnen met beleggen? Als dit puur is om rijk te worden, dan zul je al snel teleurgesteld worden. Bedenk voor jezelf wat een realistisch beleggingsdoel is en wat je met beleggen wil bereiken. Dat kan bijvoorbeeld zijn om een hoger rendement te halen dan wanneer je het geld op de spaarrekening zet, omdat de rentes erg laag zijn. Maar het kan ook zijn dat je graag wilt oefenen met een klein bedrag. Wat je doel ook is, zorg ervoor dat je altijd belegt met geld dat je niet (snel) nodig hebt. Er is namelijk altijd een risico dat je geld verliest. Stuur daarnaast ook regelmatig bij als je doel veranderd.

Stap 3: Geldzaken: inleg en periode

Denk zorgvuldig na over jouw financiële ruimte om te beleggen. Zorg ervoor dat het geld dat je inlegt, geld is dat je kan missen. Maak dus niet gebruik van het geld van je financiële buffer voor bijvoorbeeld een kapotte wasmachine.

Uit onderzoek van het Nibud blijkt dat van 22% van de respondenten die geld belegt, moeite heeft met maandelijks rondkomen. Een kwart van de respondenten belegt met een spaarrekening van minder dan €2000,-. Het is dus belangrijk om te realiseren of jij het risico financieel aankan. Beleggen kan risicovol zijn, houd daarom ook rekening met het scenario waarin je geld verliest.

Er zijn verschillende manieren om je geld in te zetten. Neem als voorbeeld een beleggingsfonds: je kan eenmalig een bedrag inleggen of kiezen voor een maandelijkse inleg. Kijk wat jou het beste past. Het is slim om een inschatting te maken van de tijd die je nodig hebt om je doel te behalen. Je weet nooit of je inschatting ook klopt. De beleggingsmarkten blijven nooit hetzelfde en kunnen op ieder moment veranderen.

Stap 4: Blijf goed opletten

Houd er rekening mee, dat er bij zelf beleggen veel aandacht komt kijken. Nu, maar ook wanneer je wat langer bezig bent. Bij beleggen kan er elk moment van alles veranderen, waardoor je risico loopt. Houd daarom je beleggingen, maar ook het nieuws goed in de gaten. Stel dat het IT bedrijf waar jij je aandelen hebt gekocht opeens slecht in het nieuws komt, dan is de kans groot dat de waarde van je aandelen daalt.

Heb je vragen over geldzaken? Neem dan contact met ons op via de chat!


28 september 2021

Geplaatst in ,

Lees ook

Hoe rood ben jij?

Wil je weten wat jouw rood-score is? Beantwoord de 7 vragen.
Lees meer

Vragenlijsten invullen, gemakkelijk verdienen!

Online vragenlijsten invullen is een gemakkelijke manier om iets leuks te verdienen. Wij zetten wat opties voor je ...
Lees meer

Studiefinanciering voor minderjarige studenten

Ben jij jonger dan 18 jaar wanneer je aan je hbo- of universitaire studie begint in september? Let ...
Lees meer

Tips voor een voordelig vakantieverblijf

Hoe besteed je je vakantiegeld zo goed mogelijk? Dus voor zo weinig mogelijk geld, zo veel mogelijk vakantie? ...
Lees meer

Heb je vragen?

Met 18 jaar ben je opeens zelf verantwoordelijk en aansprakelijk voor geldzaken. Best lastig als je dat nog niet eerder gedaan hebt. Onze vrijwilligers willen je vragen graag beantwoorden. Durf te vragen! Mag ook anoniem natuurlijk.