Beginnen met stoppen

smoking-397599_1920

Roken was vandaag all over the news. Pakjes worden steeds lelijker en duurder gemaakt en gaan bij winkels achterin de kast. Rookplekken verdwijnen nu ook al van stations. Het is weer ‘Stoptober’ en de regering gaat nu ècht actie ondernemen tegen het roken. Welke reden heb jij nog om te roken?

Besparen
We gaan je hieronder natuurlijk geen bespaartips geven hoe je nog zo goedkoop mogelijk aan sigaretten kunt komen. Want roken is gewoon niet iets om aan te moedigen. Daar zijn heel veel goede redenen voor, maar we zoomen in dit artikel graag even in op de kansen voor jouw portemonnee. En dat zijn er meer dan je zou denken.

Steeds minder
Roken is uit de mode en veel mensen vinden het vies, inclusief vaak de rokers zelf. Er wordt elk jaar minder gerookt. Toch zul je vast nog heel wat rokers kennen. Nog altijd ongeveer een kwart van de Nederlandse jongeren rookt. Als je daarbij hoort, hoe kom je hier nu definitief vanaf?

Het prijskaartje
Roken is een peperdure gewoonte. Het kost je makkelijk 100 euro in de maand (bij 10 sigaretten per dag). Dat is 1.200 euro per jaar. Bij een pakje per dag roken betaal je het dubbele. Bedenk eens wat je met dat geld zou kunnen doen. Of als je regelmatig krap zit, hoeveel het je zou schelen op je maandbudget. Wat levert het je op om wèl te roken? Is het je het meest waard om door te gaan of om te stoppen?

Zorgkosten
Dat het een aanslag is op je gezondheid hoeven we niet meer te zeggen; dat hoor je al wel genoeg. Wel is het goed om te bedenken dat nu stoppen je in de toekomst een hele berg zorgkosten gaat besparen. De risico’s op hart- en vaatziekten en longaandoeningen zijn enorm. Longen zijn nu eenmaal gemaakt om zuurstof op te nemen, geen afvalstoffen of verslavende dampen. Ook ben je hoogstwaarschijnlijk minder productief op je werk en lijden je sportprestaties eronder. Je haalt dus minder uit je sportabonnement en misschien ook wel uit je carrière.

Verstand, gevoel en gewoonte
Natuurlijk helpt het niet om bij roken alleen maar allerlei verstandige praatjes te houden, over geld besparen en gezondheid. Niet als je voelt dat je op veel momenten gewoon steeds een hang hebt naar die peuk…

Dit komt misschien nog wel meer omdat er vaak gezelligheid en allerlei plezierige gewoonten om het roken heen hangen. Als al je vrienden of (leuke) collega’s roken, is het immers niet zo makkelijk om met die gezamenlijke momenten te stoppen.

Kansrijkste Stoptober ooit!
De coronacrisis is natuurlijk niet iets om blij van te worden, maar dat we nu veel thuis werken en leren biedt wel kansen. Nu roken veel meer een gewoonte is die je alléén beoefent, kun je wellicht makkelijker de keuze maken om het definitief vaarwel te zeggen. Dus misschien is dit wel veruit de kansrijkste Stoptober ooit… grijp dus nu je kans!

Voor jezelf!
Kortom: de wil om te stoppen moet dus echt uit jezelf komen. Doe het dus voor jezelf! Als je echt wilt stoppen staan hieronder een aantal links die je verder kunnen helpen. Last van groepsdruk? Iemand moet de eerste zijn en door te beginnen met stoppen help je elkaar. Veel succes!!

01 oktober 2020

Lees ook

Week van het geld

Week van het geld

De Week van het geld begint dit jaar op maandag 28 maart! Deze week draait om het goed ...
Lees meer

Hoe rood ben jij?

Wil je weten wat jouw rood-score is? Beantwoord de 7 vragen.
Lees meer

Help ik kan mijn zorgpremie niet betalen!

Betaal je de rekening van je zorgverzekeraar niet, dan krijg je brieven en betalingsherinneringen. De rekening wordt hoger, ...
Lees meer

Zelftest gokken

Ongemerkt kan het snel gaan met je geld als je graag gokt. Doe de zelftest om na te gaan ...
Lees meer

Besparen tijdens de kortere dagen

Op 21 december was het de kortste dag van 2020. De dagen rond Kerst en oud en nieuw ...
Lees meer

Heb je vragen?

Met 18 jaar ben je opeens zelf verantwoordelijk en aansprakelijk voor geldzaken. Best lastig als je dat nog niet eerder gedaan hebt. Onze vrijwilligers willen je vragen graag beantwoorden. Durf te vragen! Mag ook anoniem natuurlijk.