Armoede onder jongeren

photo-1473663065522-33361623fa27

Armoede komt in alle lagen van de bevolking voor, dus ook bij jongeren. Misschien heb jij het thuis wel niet breed. Het kan zijn dat je op de middelbare school zit en bent opgegroeid met armoede thuis. Het kan ook zijn dat je een starter bent, tussen de twintig en dertig jaar oud, die in armoede leeft. Deze groep heeft volgens het CBS hoge kans op armoede. 

Laag inkomen

Als jongeren zelfstandig gaan wonen, hebben ze relatief vaak een laag inkomen. Naar verhouding moet echter een klein deel van deze groep twintigers langdurig (minstens vier jaar onafgebroken) rondkomen van een inkomen onder de lage-inkomensgrens.

“Het is altijd lastig om er niet helemaal bij te horen met de nieuwste dingen. Mensen die het breder hebben zijn altijd populairder. Ik neem ook geen mensen mee naar huis, omdat we gewoon niet zo veel meubels hebben.”

Jongeren aan het woord

NPO 3 deelde een interessant artikel waarin drie jongeren vertellen over hoe het is om op te groeien in armoede. De jongeren, Massi, Melvin en Merel, vertellen ook hoe ze daar mee om gaan. In een ander artikel vertellen jongeren ook hun ervaringen. Zo zegt een jongere bijvoorbeeld: “Ik moet van mijn studiefinanciering €550 aan mijn vader geven elke maand. Dit omdat we anders geen eten zouden kunnen kopen. Ik vind dit niet echt erg maar mijn vader vindt het wel vreselijk. Hij heeft zoiets van ‘ik hoor voor jou te zorgen’. Het enige punt wat ik vervelend is dat ik hierdoor nooit iets als verrassing kan kopen voor hem bijvoorbeeld omdat ik geen geld heb.  Het is altijd lastig om er niet helemaal bij te horen met de nieuwste dingen. Mensen die het breder hebben zijn altijd populairder. Ik neem ook geen mensen mee naar huis, omdat we gewoon niet zo veel meubels hebben.”

Misschien herken je sommige dingen wel, dan is het fijn om te weten dat je niet de enige bent. Misschien ben je je helemaal niet bewust van de armoede onder jongeren in Nederland en is het goed om dit een keer te lezen. Iedereen zou moeten kunnen opgroeien in Nederland zonder zorgen om geld. Door dit te lezen kun je je verdiepen in iemand anders leefwereld en leer je hoe het kan zijn om zonder geld op te moeten groeien. 

Heb je vragen, of maak jij je zorgen over geld? Neem dan contact met ons op.

02 juli 2020

Geplaatst in

Lees ook

Week van het geld

Week van het geld

De Week van het geld begint dit jaar op maandag 28 maart! Deze week draait om het goed ...
Lees meer

Hoe rood ben jij?

Wil je weten wat jouw rood-score is? Beantwoord de 7 vragen.
Lees meer

Vrije tijd goed besteed!

Heb je wat extra tijd beschikbaar? Je kunt deze tijd goed gebruiken om iets op te pakken of ...
Lees meer

Overstappen van zorgverzekering?

In de laatste twee maanden van elk jaar kan je overstappen van zorgverzekering. Omdat premies per jaar worden ...
Lees meer

Beginnen met stoppen

Roken was vandaag all over the news. Pakjes worden steeds lelijker en duurder gemaakt en gaan bij winkels ...
Lees meer

Heb je vragen?

Met 18 jaar ben je opeens zelf verantwoordelijk en aansprakelijk voor geldzaken. Best lastig als je dat nog niet eerder gedaan hebt. Onze vrijwilligers willen je vragen graag beantwoorden. Durf te vragen! Mag ook anoniem natuurlijk.