Afsluiten van abonnement als achttienjarige

abonnement op Netflix

Je bent 18!! Naast de slingers en ballonnen met het getal achttien erop, zijn er een aantal belangrijk zaken die om de hoek komen kijken. Deze maand lees je alles over achttien jaar worden. Ben je al achttien? Ook dan is het interessant. Misschien zie jij wel namelijk bepaalde zaken over het hoofd. In dit artikel lees je over het afsluiten van een abonnement. Want waar moet je eigenlijk op letten?

Toestemming hebben of vragen?

Spotify, de sportschool, Netflix en een telefoonabonnement, dit rijtje komt jou vast er bekend voor. Goed nieuws! Vanaf je achttiende mag jij zelf een abonnement afsluiten. Voor je achttiende moeten je ouders nog toestemming geven voor het afsluiten van bijvoorbeeld een abonnement van een streamingsdienst.

Risico’s van een abonnement

Het vooraf toestemming vragen aan ouders is niet voor niets zo geregeld. Hoewel een abonnement misschien maar 5 euro kost, kan dit aardig hoog oplopen. Nu je achttien jaar ben of gaat worden is het handig om hier verstandig mee om te gaan. Even een maandje de betaling overslaan gaat niet zo makkelijk. Denk daarom goed na over het afsluiten van een abonnement. Op deze pagina van Nibud staat een overzichtelijke vragenlijst. Door van tevoren deze lijst te bekijken maak je bewuster een keuze.

Pas op!

Bedrijven mogen zonder dat jij ervan op de hoogte wordt gebracht, het abonnement verlengen. Heb jij in het verleden een abonnement afgesloten, maar gebruik jij deze dienst nu amper? Ga er niet vanuit dat het abonnement na dat ene jaar stop wordt gezet. Dit moet je zelf doen. Sluit je een abonnement af voor een jaar, dan moet je dat jaar betalen.

Maar is jouw abonnement zonder dat jij het wist verlengd? Dan heb je het recht om dit abonnement op te zeggen. In veel van de gevallen geldt er een opzegtermijn van een maand. Bij telefoonabonnementen met een losse telefoon vanaf 250 euro, dan moet je goed oplopen. Waarom dit nadelig kan zijn voor jouw toekomst, vind je hier.

Heb je vragen over geldzaken? Neem dan contact met ons op, dat kan ook via de chat.

17 mei 2021

Geplaatst in

Lees ook

Week van het geld

Week van het geld

De Week van het geld begint dit jaar op maandag 28 maart! Deze week draait om het goed ...
Lees meer

Hoe rood ben jij?

Wil je weten wat jouw rood-score is? Beantwoord de 7 vragen.
Lees meer

Tweedehands kleding (ver)kopen via United Wardrobe

Hoeveel geld besteed jij aan kleding? Hoe vaak koop je iets nieuws? Zou je graag wat minder geld ...
Lees meer

Werkloos: recht op een uitkering?

In het kort Als je werkloos wordt kan je in sommige gevallen een WW-uitkering aanvragen. Je kunt ook ...
Lees meer

Help ik kan mijn zorgpremie niet betalen!

Betaal je de rekening van je zorgverzekeraar niet, dan krijg je brieven en betalingsherinneringen. De rekening wordt hoger, ...
Lees meer

Heb je vragen?

Met 18 jaar ben je opeens zelf verantwoordelijk en aansprakelijk voor geldzaken. Best lastig als je dat nog niet eerder gedaan hebt. Onze vrijwilligers willen je vragen graag beantwoorden. Durf te vragen! Mag ook anoniem natuurlijk.