Aanmelden voor numerus fixusopleidingen?!

Ontwerp zonder titel

Het NOS meldde afgelopen week dat de loting terugkeert bij populaire studies, in plaats van de numerus fixus, omdat het niet eerlijk bleek uit te pakken en niet goed is voor de diversiteit. Voor het aankomende jaar gaat het nog wel via de numerus-fixusmethode. Hoe werkt dit, voor wanneer moet je je uiterlijk hebben ingeschreven en voor welke studies geldt dit? Wij geven je een lijstje!

Niet goed voor diversiteit

Numerus fixusopleidingen zijn studies met maar een bepaald aantal plaatsen. Alleen studenten met hoge cijferlijsten en goede motivatiebrieven kunnen toegelaten worden. Je moet dus eerst door een selectieprocedure heen. De praktijk liet zien dat deze manier niet eerlijk uitpakt. Aankomende studenten kunnen hulp vragen van commerciële organisaties die hun door de toelatingsprocedure heen helpen. Laatbloeiers, studenten met een migratie-achtergrond of met minder geld vallen daardoor af. Verder blijkt uit onderzoek dat numerus fixusopleidingen op hogescholen en universiteiten minder divers zijn. Vandaar dat de loting hier voor in de plaats komt!

Deadline aanmelden numerus fixusopleidingen

Voor nu zijn er nog wel fixusopleidingen. Ga jij in 2021 studeren? De deadline voor de numerus fixus 2021/2022 is 15 januari 2021. Belangrijk dus dat je dit voor jouw opleiding in de gaten houdt! Hier is een overzicht van alle opleidingen met numerus fixus. Check even of jouw opleiding daar bij staat.

Waar moet je aan denken bij het inschrijven? We geven je een lijstje:

  1. Aanmelden gaat via Studielink. Hiervoor heb je een DigiD nodig. Zorg ervoor dat je deze van tevoren hebt aangevraagd.
  2. Je mag je maximaal voor twee selectiestudies aanmelden. Je mag je ook voor dezelfde studie bij twee verschillende onderwijsinstellingen aanmelden. Dit geldt echter niet voor de volgende vijf studies: geneeskunde, mondzorgkunde, fysiotherapie, verloskunde en tandheelkunde. Wel is het mogelijk om je in te schrijven voor één van deze opleidingen en een andere numerus fixus opleiding.
  3. De selectieprocedure vindt plaats tussen 15 januari en 15 april. Zorg ervoor dat je in deze maanden beschikbaar bent voor eventuele selectiedagen.

18 december 2020

Geplaatst in

Lees ook

Week van het geld

Week van het geld

De Week van het geld begint dit jaar op maandag 28 maart! Deze week draait om het goed ...
Lees meer

Hoe rood ben jij?

Wil je weten wat jouw rood-score is? Beantwoord de 7 vragen.
Lees meer

Gratis juridische hulp voor studenten

Ben jij student of net afgestudeerd? Heb jij vragen over studeren? Of juridisch advies nodig? De vragen kunnen ...
Lees meer

Waar is nu werk te vinden?

In veel sectoren is op dit moment geen werk te vinden. Misschien ben je je (bij)baan verloren, of ...
Lees meer

Heb je vragen?

Met 18 jaar ben je opeens zelf verantwoordelijk en aansprakelijk voor geldzaken. Best lastig als je dat nog niet eerder gedaan hebt. Onze vrijwilligers willen je vragen graag beantwoorden. Durf te vragen! Mag ook anoniem natuurlijk.