7 Beleggingstermen die handig zijn om te weten!

Beleggen

Als beginnende belegger kan beleggen ingewikkeld zijn. Er komen veel termen langs die je misschien niet kent. In dit artikel staan een paar belangrijke termen op een rij, die handig zijn om te weten!

Wanneer je gaat leren beleggen, doe je door ervaring veel kennis op. Toch is het fijn dat je een goede basiskennis hebt als je  start met beleggen. Hier volgen een aantal beleggingstermen:

Aandeel

Een aandeel is een veelvoorkomend beleggingsproduct. Een aandeel is een waardepapier waarmee wordt aangegeven dat je een bepaald aantal rechten hebt, zoals stemrecht binnen het bedrijf. Eigenlijk ben je door middel van aandelen een stukje ‘eigenaar’ van het bedrijf. Aandelen zijn verhandelbaar. Als het bedrijf succesvol is, dan word je daarmee beloond door uitbetaling van dividend (lees verder onder kopje ‘Dividend’) of doordat het gekochte aandeel in waarde is gestegen.

Aandelenkoers

Op de aandelenbeurs komen de koersen tot stand. Een aandelenkoers is de prijs die je betaalt voor een aandeel van een bedrijf.  Deze koers wordt bepaald door de prijs die verkopers voor hun aandeel ontvangen, en bieders voor hun aandeel betalen. De prijs van een aandeel ligt niet vast en kan op elk moment dalen of stijgen, wanneer vraag of aanbod verandert. Als je naar live koersen kijkt zie je de getallen dan ook continu veranderen als er wordt gehandeld in het aandeel.

Naast de koers wordt er een ‘bied’ en een ‘laat’ prijs weergegeven. De ‘bied’ prijs laat zien welk bedrag potentiële kopers bieden om een aandeel aan te kopen. De ‘laat’ prijs geeft weer wat verkopers minimaal voor hun aandeel willen ontvangen.

Aandeelhouder

Een aandeel kopen van een bedrijf maakt jou een stukje eigenaar van dat bedrijf. Je bent dan aandeelhouder. Je kan een aandeel kopen van een Besloten Vennootschap (BV) of een Naamloze Vennootschap (NV).  Hoe meer aandelen je koopt, hoe groter je zeggenschap is in het bedrijf.  Met een aandeel heb je namelijk stemrecht tijdens een aandeelhoudersvergadering. Als aandeelhouder heb je recht op dividend (hieronder uitgelegd), wanneer het bedrijf winst maakt en ervoor kiest om dit uit te keren aan haar aandeelhouders. Dit is een belangrijke reden voor beleggers om aandelen aan te kopen.

Dividend

Een bedrijf kan er voor kiezen om een deel van de winst te verdelen onder haar aandeelhouders. Bedrijven doen dit om te zorgen dat de aandelenkoers stabiel blijft. Wanneer je een aandeelhouder bent van een bedrijf dat goed loopt, kun je dus dividend verdienen. De hoeveelheid hangt af van de  grootte van de winst en van de hoeveelheid aandelen die je bij dit bedrijf hebt gekocht.  Hoe meer aandelen je hebt, des te meer dividend je ontvangt.

Beleggingsfonds

Een beleggingsfonds is een soort ‘pakketje’ van verschillende beleggingsproducten. Dit zijn bijvoorbeeld aandelen of obligaties, vaak in specifieke sectoren of landen. Je kunt er voor kiezen om zelf  beleggingen te  kopen, maar je kunt ook voor een ‘pakketje’ kiezen. Als je zelf gaat beleggen is het handig om enige kennis te hebben omdat je je eigen beleggingen in de gaten moet houden. Bij een beleggingsfonds is er een fondsbeheerder die dit voor je doet. Hij is verantwoordelijk voor het aan- en verkopen van de beleggingen. Jij bepaald dus wel in welk fonds jij belegt (bijv. omdat dit fonds in een bepaald land of bepaalde sector belegt), maar níet welke beleggingen er worden aan- of verkocht. In een fonds zitten gespreide beleggingen. Je verspreidt jouw geld over meerdere bedrijven, sectoren of landen waardoor je minder risico loopt. Geld beleggen  in een aandeel of een beleggingsfonds doe je met een aparte beleggingsrekening.

Obligatie

Een obligatie is een lening uitgegeven door de overheid of een bedrijf. Wanneer je een obligatie koopt, léén jij je geld aan hen uit. Je kan als obligatiehouder dan een vergoeding ontvangen, dit heet ‘couponrente’. Het geleende geld krijg je uiteindelijk terug.

Op de site van jouw persoonlijke bank kun je veel informatie over beleggen vinden. Benieuwd naar meer beleggingstermen, neem een kijkje op de website van Nationale Nederlanden

Heb je vragen over geldzaken? Neem dan contact met ons op via de chat!

25 oktober 2021

Geplaatst in

Lees ook

Hoe rood ben jij?

Wil je weten wat jouw rood-score is? Beantwoord de 7 vragen.
Lees meer

Tips om geld te sparen

Zet jij weleens een bedrag opzij om te sparen? Of vind je dit juist moeilijk? Wij hebben wat ...
Lees meer
Moneyfit - oppaswerk

Oppassen als flexibele bijbaan naast je studie

Ben je druk met je studie of ga je binnenkort studeren in het buitenland, maar wil je toch ...
Lees meer

Bijna opgelicht!

"Het droombod dat ik kreeg voor mijn oude piano op een advertentiesite, werd een nachtmerrie toen bleek dat de ...
Lees meer

Heb je vragen?

Met 18 jaar ben je opeens zelf verantwoordelijk en aansprakelijk voor geldzaken. Best lastig als je dat nog niet eerder gedaan hebt. Onze vrijwilligers willen je vragen graag beantwoorden. Durf te vragen! Mag ook anoniem natuurlijk.