18 jaar? Tijd om jezelf te verzekeren!

pexels-cottonbro-5076531

Ben je bijna 18 jaar? Dan komt er veel nieuws op je pad en verzekeringen is daar een belangrijk deel van. Heb je graag wat meer duidelijkheid over de basisverzekering die je moet afsluiten en wil je weten aan welke andere verzekeringen je nog meer kan denken? Lees dan dit artikel, met een duidelijke uitleg, zodat jij alvast goed op de hoogte bent!

De basisverzekering/ zorgverzekering

Op je 18e moet je zelf premie voor je zorgverzekering gaan betalen. Daarom is het slim om op onderzoek uit te gaan, naar welke zorgverzekering er het beste bij jou past. Het is een optie om dezelfde zorgverzekering als die van je ouders af te sluiten, maar hou er rekening mee dat je, als beginnende verzekering afsluiter, korting kan krijgen bij zekere verzekeraars.

Bij de zorgverzekering heb je naast de basisverzekering, ook de aanvullende zorgverzekering. Kijk hierbij ook weer goed of er iets is wat jij nodig hebt, je kan wijzigingen regelen tot een maand nadat je 18 bent geworden.

Voorbeelden van andere verzekeringen:

  • Een reisverzekering: om jezelf tijdens een vakantie te beschermen kan je een reisverzekering afsluiten. Kijk na of je van deze verzekering gebruik wil maken en of je (als je ouders een reisverzekering hebben) jij nog onder de verzekering van je ouders valt als je 18 bent. Dit verschilt per verzekeraar.
  • Annuleringsverzekering: wanneer je een vakantie ruim op tijd boekt, kan er van alles in de tijd ertussen gebeuren, waardoor de vakantie niet door kan gaan. Je kan daarvoor een annuleringsverzekering afsluiten. Ook hierbij kan het weer zo zijn dat je bij je ouders meeverzekerd bent, maar dit verschilt per verzekeraar.  
  • Inboedelverzekering: ga je op kamers wonen? Om de spullen in je kamer te verzekeren tegen brand, diefstal, storm en waterschade kan je een inboedelverzekering afsluiten.

Kies een moment uit waarop je verzekeringen en verzekeraars gaat uitzoeken. Voor een zorgverzekering kan je een kijkje nemen op de websites van verzekeringvergelijkers.

Heb je meer vragen over verzekeringen of andere geldzaken? Neem contact met ons op via de chat!

12 mei 2021

Geplaatst in

Lees ook

Hoe rood ben jij?

Wil je weten wat jouw rood-score is? Beantwoord de 7 vragen.
Lees meer

Leuke activiteiten die niet veel geld kosten

Heb jij zin om wat leuks te doen samen met vrienden, studiegenoten of verenigingsleden, maar ben je bang ...
Lees meer
Zorgtoeslag aanvragen als je 18 bent

Zorgtoeslag aanvragen als je 18 jaar bent: loop geen geld mis

  In het kort Zorgtoeslag ontvang je vanaf 18 jaar. Het is een bijdrage die je ontvangt voor ...
Lees meer
zorgtoeslag

Recht op zorgtoeslag?

De zorgpremies ( = prijskaartje wat je aan de zorgverzekeraar betaald) stijgen waardoor het lastig kan zijn om ...
Lees meer

Heb je vragen?

Met 18 jaar ben je opeens zelf verantwoordelijk en aansprakelijk voor geldzaken. Best lastig als je dat nog niet eerder gedaan hebt. Onze vrijwilligers willen je vragen graag beantwoorden. Durf te vragen! Mag ook anoniem natuurlijk.